Det har spekulerats en tid men på måndagen bestämde sig Moderaternas valberedning att föreslå att Malin Wengholm får den högsta politiska posten i Region Jönköpings län.

Britt Johansson ger följande motivering:

— Malin har lätt för att kommunicera och lätt för att skapa kontakter. Hon ser utveckling och framtid som sin största potential och hon är strategiskt driven.

Malin Wengholm, 39 år, är regionråd i Region Jönköpings län samt ordförande i nämnden arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet. Hon hade även politiska uppdrag i dåvarande landstinget under förra mandatperioden.

"Har haft samråd"

Malin Wengholm som är gymnasielärare är uppvuxen i Tibro och bor nu i Jönköping. Hon har tidigare varit bosatt i Värnamo där hon hade politiska uppdrag, bland annat som ordförande i tekniska nämnden.

Har hon stöd i partiet i stort?

— Vi har haft samråd i länsförbundet och de egna ledamöterna i regiongruppen har varit med och tagit fram de egenskaper som är viktiga för det här uppdraget, säger Britt Johansson.

Har hon stöd i övriga Alliansen?

— Här har vi haft en process och deras företrädare har varit med. Jag känner att det är förankrat där också, säger Britt Johansson.

Valet var enigt i Moderaternas valberedning. Tidningen sökte Malin Wengholm upprepade gånger under måndagen för en kommentar, men fick ingen kontakt. I stället valde hon att skicka ett pressmeddelande där hon skriver att hon är beredd att anta uppdraget men att hon inte vill ge några kommentarer förrän regiongruppen tagit ställning.

Beslut på fredag

De två övriga som intervjuades av valberedningen var Anders Wilander, 61 år, från Tranås och Niclas Palmgren, 45 år, från Gislaved.

Anders Wilander är kommunstyrelsens ordförande i Tranås sedan tio år tillbaka. Han är vidare 1:e ersättare i såväl regionfullmäktige som nämnderna arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet samt trafik, infrastruktur och miljö.

Niclas Palmgren har varit kommunalråd i Gislaved i 14 år. Han är vidare ledamot i regionfullmäktige samt nämnden trafik, infrastruktur och miljö.

Moderaternas regionfullmäktigegrupp kommer att ta beslut på fredag vem som ska ta över efter Håkan Jansson som ordförande i regionstyrelsen. I den gruppen sitter 15 ledamöter.