På söndag är det åter dags för Järstorpsdagen. Precis som tidigare år så arrangeras den av Järstorps hembygdsförening och Sofia-Järstorps församling och fylls med aktiviteter. Även i år är det medeltida tema på dagen, något som härrör från att det är under den tid som kyrkan byggdes.

— Förra året så var första gången som vi sa att vi skulle gå tillbaka till när kyrkan var ny, den byggdes ju på medeltiden. Vi kom i kontakt med ett gäng som har hästar på Toveryds gård som kände folk som jobbade med tornerspel och själva sugna på att prova på själva. Det blev jättelyckat, säger Claes Dahlquist som är präst i församlingen.

Förutom att det görs en medeltidsgudstjänst under söndagen blir det även mat från medeltiden, tornerspel och ett teaterstycke vid namn "Jakten på sankta Birgittas nycklar" där de medeltida kungarna får en central roll.

— Det är en amatörteatergrupp här uppe som gör det, vi spinner vidare på att Eriksgatan gick genom socknen. Den kom från Junebäcken där smålänningarna lämnade över till västgötarna och sedan upp häråt innan de gick vidare till Falköping, säger Claes.

Annons

En av aktiviteterna är kanske inte så medeltida, men en smidig lösning för de som vill döpa sig men inte kommer sig för att göra det - ett drop in-dop. Tanken kommer från andra håll i landet, bland annat Månsarp, och det anordnades förra året i bland annat Kristine Kyrka. Nu är det dags för Järstorps Kyrka.

— Många känner att det är något som de skulle vilja göra, men att de inte får till det. Då ska det vara "dop helt enkelt". Att det blir på ett enkelt vis, så att man får det gjort. Det är inte tanken att vi ska ha någon drive och massdöpa utan det ska vara för människor som har gått och funderat på det, säger Claes.

Det är dock inte Claes själv som kommer att hålla i dopet utan det är hans kollega Kjell Danfors som står för den delen.

— Vi kommer att lyfta det under gudstjänsten och berätta att de kan ta kontakt. Kjell som ska ansvara för det kommer att finnas i kyrkan och han får berätta vad dopet står för och så får man fylla i en dopblankett. Sedan får man välja om man vill ha några psalmer, diktläsning eller något annat speciellt. Det kommer att vara enkelt, men ändå finnas saker för att förgylla det hela.

Tidigare gånger har det inte varit jättemånga som har nappat på erbjudandet, men det är inte antalet som är det viktiga.

— Det är inte många som kommer, men för de som kommer har det varit betydelsefullt.

Drop in-dopet är klockan 14 och 15.30 under söndagen. Medeltidsdagen i Järstorp är mellan 11-16.

Läs mer: Medeltiden till Järstorp

Dop