Ken Peplowski ScandinavianJazztet

Medverkande: Ken Peplowski – klarinett och saxofon, Ole Kock Hansen – piano, Jacob Fischer –gitarr, Hans Backenroth – bas samt Kristian Leth – trummor. Plats: Caféscenen, Spira. Arrangör: Jönköpings Jazzklubb. Betyg: 5 tändstickor.

När Ken slog igenom sa sångaren Mel Thorme att han var den förste som på allvar kunde fylla rummet efter Benny Goodman. Som uppbackning har Ken en svensk och tre danska högoktaniga jazzmusiker. Ole har spelat med hela den danska jazzeliten och många världsstjärnor. På konsertdagen gick han och fyllde 73 år. Jacob var i flera decennier Svend Asmussens husgitarrist. Hans och Kristian är förstavalet för många stjärnor i branschen. En tung kväll var att vänta. Man kan slå fast att den här musiken inte tar risker. Den glider tryggt över vägens mittlinje, långt från de riskabla dikena. Men för den skull är den inte tråkig. För när det svänger, då är det kul. Och det gör det om de här herrarna.

Som katter smyger de fem igång. Det blev mest tenorsax för Ken och han närmast viskar fram sina spänstiga solon. Jacobs gitarr gnistrar som smältvattnets pölar i aprilsolen. Oles piano målar skir vårgrönska och Hans flödande bas är som en mörk vårflod under knoppande lövträd. Kristians skimrande cymbaler och snärtiga dans över skinnen är fåglarnas lycka över ljusets återkomst. Allt detta i fina ”Comes Love”. Vi bjöds ett färgrikt blomsterfång av härliga standards från den epok vi känner som swingens. Men även stack man i buketten in en och annan bebop-låt och vårmusik av Lars Gullin. Det gav en bra blandning mellan tempofyllt och mjuka och sköna ballader. Det var fullspikat och jag tror att alla njöt likamycket som jag.

Annons