The Red Wing Band från Göteborg startades 1994 av Hans Zackrisson och Lars Collin. Namnet är taget från en sång som handlar om indianflickan Red Wing, som förälskade sig i en indianpojke.

— Det är en liten saga utan lyckligt slut tyvärr, berättar Hans Zackrisson, som spelar trombon.

Den sången är lite av bandets signaturmelodi, berättar Hans Zackrisson, och det är just äldre jazz i sann New Orleans-anda som är bandets huvudsakliga inriktning. De turnerar en hel del och spelar, förutom i Sverige, bland annat i Danmark, England och Holland.

Annons

— Vi är ju pensionärer allihop så vi har gott om tid, säger Hans Zackrisson.

Driver jazzfestival

The Red Wing Band består av mellan sex och sju medlemmar och de har tidigare spelat i Mullsjö, både i Bjurbäcks kyrka och utomhus vid Engelska villan. Lars Zackrisson har förutom att spela i bandet också varit engagerad i och drivit Alingsås Jazzfestival i 17 år. Han säger att han är glad över det finns så många eldsjälar i Västergötland som satsar på jazzmusiken, Gun och Sten Nilsson på Mullsjö Jazz inräknade.

— Det är så kul att folk vill lyssna på den här typen av musik fortfarande, det är ju inget man hör på TV eller radio nu för tiden, säger Hans Zackrisson.

Publiken får sjunga med

Under torsdagens konsert i Bjurbäcks kyrka kommer dessutom gästartisten och trumpetaren Gwyn Lewis att närvara. Gwyn, som är född i Aberdare i Wales, blev jazzfan som barn och beslöt sig att börja spela trumpet efter att han hört en konsert med Kid Sheik och Cuff Billett. Idag bor han i Stockholm och spelar ibland med The Red Wing Band.

— Det är alltid roligt om det kommer folk och lyssnar och vi har någon låt också där publiken får sjunga med, säger Zackrisson.