Som ung hemma i Vimmerby var målet att själv bli dansare och efter gymnasiet blev det Balettakademin i Stockholm. Men bara ett år.

– Jag upptäckte att elitnivå och att träna så mycket ensam inte var min sak, säger hon.

Jimmica hoppade av skolan men stannade kvar i Stockholm. Bildade familj och fortsatte att drömma om dans. Samtidigt föddes tanken på att lämna storstaden och när Jimmica och hennes man hittade ett hus de tyckte om gick flyttlasset söderut.

– Ingen av oss hade hört talas om Bankeryd innan men det var här huset fanns, säger hon och ler.

Ganska snart stod det dessutom klart att var det någonstans Jimmica skulle dra igång dansverksamhet var det i Bankeryd.

– Det här var rätt plats och fyra veckor efter att vi flyttat hit var jag igång med Aktiv Ungdom, som jag var med i hemma i Vimmerby, i ryggen.

Det var 2007 och Jimmica sprang runt på skolorna och delade ut lappar. Hela Bankeryd sågs som upptagningsområde och snart träffades de första deltagarna i Nyarpsskolans gympasal.

– De tre första åren växte vi långsamt. Sedan exploderade det, berättar Jimmica som de första terminerna var ensam ledare.

I dag har dansarna lämnat Nyarpsskolan och navet i verksamheten är en lokal i centrum. En liten gymnastiksal under Apoteket som har utrustats med speglar på väggarna.

Under hösten har Aktiv Ungdom haft 19 kurser, 17 ledare och 230 barn och ungdomar mellan 4 och 18 år med i verksamheten. Dessutom en för terminen helt ny teatergrupp.

– Under åren har vi kunnat bygga upp en ledarstab. Ungdomar som själva är med i verksamheten och som i dag har ansvarar för egna grupper. Och tack vare hiphop och breakdance har vi fått med killarna på ett helt annat sätt.

Annons

Parallellt med att dansen har vuxit har Jimmica jobbat på att få Aktiv Ungdom att bli en del av samhället, att få verksamheten att synas.

– De två senaste åren har jag fått ett nytt kontaktnät. Det innebär att vi i dag är med när det händer saker i Bankeryd. Vi får visa att vi är en stor förening när det är sådant som jul- och vårmarknader men har också synts en del i Habo.

I dag har Jimmica en halvtidstjänst på Aktiv Ungdom. Hon är dock fortfarande ledare för en av de äldsta grupperna och två av dansarna i den har varit med hela tiden sedan starten.

– Trots att det jag gör mer och mer är administrativt arbete är det fortfarande lika roligt. Det är fullt ös.

I samband med höstens avslutning i Idrottshuset i Jönköping tilldelades hon ett stipendium från Lions Club i Bankeryd.

– En riktig överraskning. Jag hade fullt upp med att fixa saker i pausen. Plötsligt fick jag höra att jag var tvungen att komma upp på scen.

Stipendiet som är på 5000 kronor går enligt Lions motivering till Jimmica för hennes insatser för danskulturen och Aktiv Ungdom i Bankeryd.Jimmica brinner för dansen och Aktiv Ungdom och har genom sitt engagemang också fått flera ungdomar att engagera sig som ledare och förebilder för de yngre barnen.

Utan Jimmica, fortsätter Lions, skulle danskulturen i Bankeryd vara fattigare och barn och ungdomar skulle sakna en ledargestalt med otroligt driv och engagemang.

– En sådan här utmärkelse värmer och betyder väldigt mycket. Det blir en bekräftelse på all den tid jag lagt ner, säger en glad Jimmica.

Till våren drar Aktiv Ungdom, som förutom lokalerna i centrum får hyra in sig i Attarpsgården för att få plats, igång ytterligare två grupper. Alldeles nystartad är också en performance-grupp med de äldre tjejerna som ska ut på företagsgig. Och planer finns också på tävlingsverksamhet.

– I dag känner jag att vi kan växa lite till och det går att utveckla olika genrer. Som förening ska man inte heller vara främmande för att få med fler aktiviteter.

Om fem år hoppas Jimmica att verksamheten vuxit med ytterligare några grupper och att Aktiv Ungdom fått med fler killar. På önskelistan står även en större lokal, gärna med två danssalar.

– Drömmen är att få till en dansstudiokänsla på riktigt. En plats där många barn och ungdomar strömmar in och ut i lokalerna på kvällarna.