En bit mat, något att dricka - och en debatt på det? När JP körde #jkpgåsikt på Harrys i april lokalen välbesökt. Då debatterades det kring kulturfrågan, bland både journalister, politiker och besökare. Patricia Svensson, onlinechef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Jönköpings-Posten, var en av initiativtagarna till idén.

Det här är #jkpgåsikt

Forumet är uppbyggt som en after work med debattinslag.

Tidigare har kulturfrågan debatterats. Hu..

Det här är #jkpgåsikt

Forumet är uppbyggt som en after work med debattinslag.

Tidigare har kulturfrågan debatterats. Hur det gick går att se här:

Hittills är tre datum satta för hösten, och första kvällen blir 26 september.

Bordsbokningar kan göras hos Restaurang Harrys.

Har du tankar kring #jkpgåsikt? Mejla: red@jonkopingsposten.se för att framföra dina tankar.

— Vi skapar en ny demokratisk arena när vi gör såhär. Förhoppningsvis kan en mer avslappnad miljö leda till att utbytet mellan politiker och medborgare kännas mer naturligt än på ett kommunfullmäktigemöte.

Går att följa med via sociala medier

Upplägget för #jkpgåsikt är enkelt. På scenen finns en moderator, paneldeltagare och politiker. Framför scenen sitter publiken, och det är med hjälp av deras frågor som diskussionerna får liv kring kvällens tema.

— Frågorna kan skickas till oss direkt via sociala medier, eller så kan man begära att få ordet på plats, säger Patricia Svensson.

Annons

Förra #jkpgåsikt var en succé, enligt Patricia Svensson. Debatten kommer nu, precis som då, även sändas live på webben. Patricia Svensson hoppas att detta är något som kan bli en tradition i Jönköping.

— Vi har redan satt tre datum inför hösten, men jag hoppas att vi kan fortsätta ha samtalen i vår också. Då kan det fungera som ett diskussionsforum inför valet 2018.

Behöver hjälp med tema

Men ännu är inget tema satt för höstens första samtal. JP-redaktionen har själva kommit med några förslag.

— Några teman som skulle vara intressanta att debattera är till exempel "Idrottstaden Jönköping", "Trafiksituationen" eller "Jönköpings bostadsbrist". Men det är publiken som står i fokus, så nu vill vi ha hjälp från Jönköpingsborna om vad vi ska prata om.

Varför gör en lokaltidning en sådan här satsning, egentligen? Räcker det inte med existerande medier?

— Vi på JP gör detta för att debatten ska leva. Det handlar också om att utveckla vår rapportering och granskning utanför traditioner och normer. Det här är ett nytt sätt för oss att göra journalistik, nära vår publik. Vi använder oss av vår journalistiska kraft.

Läs om mer första upplagan av #jkpgåsikt:

En trevlig kväll för viktiga frågor

#jkpgåsikt - dags för den stora kulturdebatten

Plats på scenen för kulturen - dags för #jkpgåsikt