Smultronstället (1957)

Min personliga favorit bland alla Bergmans filmer. Victor Sjöström (Bergmans mentor och förebild) spelar huvudrollen när vi får följa den gamle Isak Borg från det att han vaknar på morgonen tills han somnar på kvällen (inklusive lunchstopp på Gyllene Uttern). En enda dag - och en människas liv.

Nattvardsgästerna (1963)

Annons

Ingen annan kan med samma lätthet skildra frågor om tro och tvivel som Ingmar Bergman. Ingen annan gör film om en präst som inte tror på Gud. Sven Nykvists foto är makalöst elegant och "Nattvardsgästerna" är lika vacker som gripande.

Ansiktet (1958)

En lite udda film där Max von Sydow gör rollen som skum magiker på turné genom svenska småstäder. Han möter den kylige och rationelle Gunnar Björnstrand som gör sitt bästa för att avslöja honom. Ett slags komedi där Bergman samtidigt utforskar konstnärens roll i samhället.

Persona (1966)

Bergman är med all rätt känd för sina starka kvinnoroller. Det är aldrig lika tydligt som i "Persona", där Bibi Andersson och Liv Ullman gör sina bästa prestationer någonsin. De spelar två kvinnor som försöker möta varandra och som konfronterar varandra. Bergmans släpper loss sin experimentlusta i detta omskakande och gripande drama.

Scener ur ett äktenskap (1974)

Det sägs att biografer höll stängt de kvällar tv-versionen visades på svensk tv. Alla satt hemma för att se vad som hände Johan och Marianne (Erland Josephson och Liv Ullman). Bergman är skoningslös när han plockar isär tvåsamhetens alla våndor. Hans drama har på senare år fått nytt liv och spelas som teater på internationella scener.