Efter veckor av spekulationer står det nu klart. Johan Lindbom, guldhjälten från 1995, tar över som ny huvudtränare för HV71 efter avhoppande Andreas Johansson.

Han rekryterades först som J20-tränare under våren för att ersätta Anders Olsson men kommer nu alltså att ingå i SHL-lagets tränarstab och bli huvudansvarig.

– Det är väldigt hedrande att ha fått den här möjligheten, konstaterar han.

Senaste tiden har alternativa kandidater lyfts fram, men hans namn har inte nämnts lika friskt.

– Frågan om huvudtränare dök upp sista två veckorna. Jag fick en lös förfrågan om detta för en månad sedan om att ingå i någon form av stab som ska tas fram. Jag vet att HV jobbat brett ur olika perspektiv och vi har haft dialog om detta på slutet.

Muntligen har man varit överens sista veckan. Först i torsdags satte Lindbom bläcket på pappret över treårskontraktet.

– Klart det är något av en dröm för mig. Det är inte min moderklubb men jag har väldigt starka band till HV71 och detta känns fantastiskt.

Det är alltså bara några månader sedan han lämnade HC Dalen där han hade ansvar både som tränare och sportchef till att ta över HV71:s J20-lag – för att sedan bli huvudansvarig.

– Jag gjorde väl en bra försäsong i J20, skrockar Lindbom. Nej då. Jag vet att jag är ett oprövat kort men när man får frågan var det inget att tveka på. Jag har som mål att nå så högt jag kan, annars hade jag inte hoppat på det här.

Ja, hur ser du på det?

– Egentligen är det en passning till sportcheferna som tycker att jag passar in i deras kravprofil. Men jag känner mig bekväm med min hockey. Såklart att media och pressen utifrån kommer bli större, men det har jag upplevt som spelare och på något sätt vet jag vad som komma skall ändå. Jag hoppas att mitt första år som tränare kan bli lika bra som mitt första år som spelare i HV71. Då blev det ju riktigt, riktigt bra.

Vad ska du göra först?

Nu blir det att planera. Vi har inte kunnat gå ut officiellt och kunnat samla en ledarstab än och vi drar igång nästa vecka. Vi ska göra tester på spelarna och mer, så det klarnar i mitten av nästa vecka.

Johan Lindbom säger ändå att han har en tydlig bild av hur han vill forma sitt lag och spelstil.

– Eftersom jag följt HV aktivt hela tiden har jag bra koll. Man spelar en bra hockey. Jag vill ha en ”HV-stämpel” på det hela, det ska genomsyra allt. Det är en positiv hockey, vi ska vara tuffa och hårda att möta. En aggressiv men anfallsglad hockey.

JP kan också avslöja att Patrik Ross och Johan Åkerman väntas ingå i staben tillsammans med Lindbom. Åkerman har varit i HV tidigare. Han gjorde två säsonger som spelare 2006-2007 och 2007-2008. Han skrev dock nyligen på ett nytt tränarkontrakt med LHC:s J20-lag. Han ska vara dyr att köpa ut från sitt kontrakt och är inte helt klar ännu.

Uppgifterna styrktes sent på torsdagskvällen av huvudpersonen själv i en intervju med Sportbladet. Där bekräftar Åkerman att HV:s intresse existerar.

– HV71 frågade om jag ville bli assisterande och det lät intressant. Men jag har gällande kontrakt och Linköping vill inte bryta det, säger Johan Åkerman.

Skulle inte den affären gå i lås är Kallinge/Ronnebys tränare Per Ljusteräng ett tänkbart alternativ som assisterande tränare under Lindbom.

– Jag är med i diskussionerna hur det ska se ut. Sen är det sportchefernas ansvar hur det ser ut i slutändan, säger Lindbom.

Samtidigt lämnar Patrik Ross sitt jobb som expertkommentator på SVT. Han har tidigare varit tränare för HV:s J18-lag men lämnade klubben 2011. Sedan dess har han tränat Mora och Troja/Ljungby i allsvenskan, men han senaste tränaruppdrag var i SHL-laget Öebro.

Klart sedan tidigare är att målvaktstränare William Rahm kommer att vara kvar som målvaktstränare i klubben.

SHL