Jon Pärson föddes i Malmö 1933. Han växte upp i arbetarkvarteren kring Möllevångstorget och fick så småningom arbete som dekorationselev på reklambyrån BK i Malmö. Han fick kontakt med kände reklamtecknaren Carl Otto Hultén och kom genom honom att ingå i avantgardegruppen Imaginisterna.

Annons

Jon Pärson debuterade 1958 på Skånes konstförenings höstsalong och hade 1963 sin första separatutställning. Han arbetade på en reklambyrå när han. 1966 fick ett telefonsamtal från Gumaelius reklambyrå som erbjöd honom arbete. Familjen flyttade därmed till Huskvarna och kom att stanna här. När Gumaelius upphörde 1979 blev Jon Pärson konstnär på heltid. Han har haft en lång rad offentliga uppdrag och blev bland annat den som tillsammans med konstnärskollegan Lennart Joanson bokstavligen skulle sätta färg på stan. Först var det de grå, trista husen på Råslätt som plötsligt lyste fräscha och färgglada. Hela området förvandlades precis som hus på Ekhagen och i centrala Jönköping fick färgstarka konstnärliga utsmyckningar. Även andra småländska orter fick färg genom projektet ”Konst där vi bor”.

Jon Pärson har haft en lång rad utställningar, senast för ett år sedan då en retrospektiv utställning med hans verk visades i konstnärshuset Svavel i Jönköping. Han var medlem i konstföreningen Södra Vätterbygdens konstnärer (SVK) och var under flera år föreningens ordförande. Föreningen förlorade tyvärr sina lokaler i Konstnärsgården, men till helgen öppnar Svavel sina lokaler för konstnärskollegerna i SVK och i den utställningen med vernissage på lördag skulle även Jon Pärson ha deltagit. Hans verk kommer dock att finnas med på utställningen.

Jon Pärson var en man som alltid rättframt vågade säga vad han tyckte och tänkte. Inte minst när det handlade om konstens allt färre arenor i Jönköping. Jon Pärson sörjs av sin familj, sina konstnärskolleger, övrig släkt och vänner.

LÄS MER: Jon Pärson väntar inte på inspirationen