Dagens samhälle rankar för femte året landets kommuner. I tre kategorier – storstadskommun, städer/stadsnära kommun och småstad/landsbygdskommun – utses varsin vinnare som får utmärkelsen ”årets superkommun”.

På torsdagen presenterades Jönköpings kommun som en av tre finalister i kategorin Städer/stadsnära kommuner. De två motståndarna är Halmstad (som vann priset 2018) och Lund.

– Det här är en fjäder i hatten och ett kvitto på ett målmedvetet arbete under flera år. Jönköping har bland annat en förskola som ligger i framkant och på bredbandsområdet har det hänt mycket, samtidigt som vi har en god ekonomi, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, i ett pressmeddelande.

För att ranka kommunerna analyserar Dagens Samhälle mängder med data från olika kommunområden.

– Liksom tidigare tittar vi inte bara statiskt på hur det ser ut nu, utan ser även till vilken utveckling kommunen har, säger Johan Ekman, researcher och datajournalist som ligger bakom undersökningen på Dagens Samhälle.

Anledningen till att kommunerna har delats in i tre grupper är för att man ska kunna göra en så rättvis bedömning som möjligt, skriver Dagens Samhälle. De som jämförs med varandra är 46 storstadskommuner, 108 städer och stadsnära kommuner samt 136 småstads- och landsbygdskommuner.

Annons

Så här beskrivs Jönköpings kommun av Dagens Samhälle:

”Jönköping placerar sig överlag väl i kartläggningens olika delkategorier, med få svaga sidor. Särskilt väl sticker omdömena för demografi och arbetsmarknad ut. Kommunen är ett nav i arbetsmarknadsregionen med en stor inpendling från omgivande kommuner. Sysselsättningsgraden är hög. Byggandet av Södra Munksjön pågår nu för fullt och kommer att fortgå de närmaste 25 åren. När det är klart ska det vara en förlängning av Jönköpings nuvarande stadskärna”.

Finalisterna i de övriga kategorierna är:

Storstadskommuner: Mölndal, Nacka och Stockholm.

Småstad/landsbygdskommun: Skövde, Varberg och Kalmar.