– Det här är en fjäder i hatten och ett kvitto på ett målmedvetet arbete under flera år. Jönköping har bland annat en förskola som ligger i framkant och på bredbandsområdet har det hänt mycket, samtidigt som vi har en god ekonomi, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Dagens samhälle har analyserat en stor mängd data från olika kommunala områden för att hitta svaret på frågan vilka som är riktiga superkommuner. Det ska utses vilka kommuner som har haft en utveckling i särklass och vilka som står särskilt väl rustade inför framtiden.

Tre klasser

– Den stora nyheten för i år är att Agenda 2030 är inkluderat i undersökningen. De 16 delmål som är aktuella för kommunerna har vi grupperat i sju kategorier, som är med i undersökningen, säger Johan Ekman, researcher och datajournalist som ligger bakom undersökningen, i pressmeddelandet.

Kommunrankningen är uppdelad i tre klasser för att kunna jämföra kommuner som är något så när lika. Rankningen utgår från Sveriges kommuner och landstings kommungruppsindelning 2017.

18 kategorier

I kategorin städer/stadsnära kommuner ingår förutom Jönköping Halmstad och Lund. I den här gruppen ingår kommuner med minst 50 000 invånare, varav 40 000 i största tätorten, plus kommunerna nära dem. Totalt handlar det om 108 kommuner.

I undersökningen tittas det på den historiska utvecklingen inom ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid och attraktivitet. Hänsyn tas också till demografi, näringsliv, arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå. Av de 18 kategorierna är sju helt nya för i år och baseras på Agenda 2030-målen. Totalt används 143 parametrar för att mäta superkommunerna.

Annons

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app