Utmärkelsen som Jönköping får är ”Årets medmänskliga kommun 2019”. Stiftelsen lyfter fram att Jönköping har en god samverkan i arbetet kring psykisk, fysisk och social hälsa för barn och ungdomar. De lyfter även fram kommunens satsningar på medborgardialog och utställningar eller initiativ som "Normstorm" och "Dags för EU-tjafs".

– Raoul Wallenberg Academy vill inspirera och motivera kommuner i Sverige till att utveckla sitt rättighets- och inkluderingsarbete för medborgarna, säger Johanna Westien, tillförordnad generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy, i ett pressmeddelande.

En annan bidragande orsak till priset är att kommunen varje år genomför en undersökning bland unga för att få deras syn på samhället.

Framhåller föreningslivet

Ilan De Basso (S), kommunalråd, är den som åker upp och representerar kommunen vid prisutdelningen nästa tisdag på Fotografiska i Stockholm.

– Det är ett erkännande av det arbete vi bedriver i vår kommun med utgångspunkt i ett rättighetsarbete för kommunens invånare, det här kommer inspirera oss att jobba vidare med det vi startat, säger han.

Han tror att den viktigaste framgångsfaktorn är att kommunen bedriver ett systematiskt arbete och försöker inkludera alla grupper i samhället. Han påtalar att kommunen även har draghjälp av de många föreningarna här.

Annons

– Vad gäller den sociala hälsan måste man lyfta fram det som sker i den ideella sektorn i vår kommun, som bär ett stort ansvar och som vi i flera avseenden samverkar med, säger han.

Raoul Wallenberg och stiftelsen

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat som lyckades rädda tiotusentals judar undan nazistern..

Raoul Wallenberg och stiftelsen

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat som lyckades rädda tiotusentals judar undan nazisterna i Ungern under andra världskriget. Han tillfångatogs av ryssarna och uppges ha dött eller mördats i ett sovjetiskt fängelse 1947.

Stiftelsen Raoul Wallenberg Academy grundades 2001 och syftet är att inspirera unga att agera för alla människors lika värde.