I Sverige finns en serie för damlag i amerikansk fotboll. Om minst 30 spelare finns i Jönköpings trupp nästa år lovar Hilda Bergström att klubben ställer upp med ett lag.

– Ett bra lag har 40 spelare, så man har ett defensivt och ett offensivt lag. Men vi anmäler oss om vi har 30, om vi får ihop ett lag nu, då har vi tid att träna ihop oss. Annars kör vi träningsmatcher nästa år och seriespel året efter det, säger Hilda som fastnade för sporten när hon blev lagläkare i klubben.

– Jag kände helt enkelt att jag ville spela, så då tänkte jag att nu måste vi starta ett lag. Och det har varit ett stort intresse hittills.

Ett 20-tal damer finns i klubben i nuläget och föreningens plan är att arrangera en dag med information om sporten och en träning framöver.

Annons

– Vi vet inte exakt när det blir dock. Vi väntar på damskydd från USA, men vi lovar att skriva datum och tid på hemsidan när det är bestämt.

Inga förkunskaper

Kraven för att spela i Spartans damlag är få. Alla kvinnor som är från 16 år och uppåt, utan övre åldersgräns, är välkomna.

– Det som är så fint med amerikansk fotboll är att alla platsar. Det spelar ingen roll om du är stor, smal, snabb eller inte vill springa alls – alla platsar. Det finns en position för alla och alla behövs, och för att testa på behövs inga förkunskaper, säger Hilda och fortsätter:

– Sedan är ju alla vi som är med nu nybörjare. Vi har bara tur om någon kommer som har lite koll, annars är alla lika nya.

"Alla vill hjälpa till"

Idén har mottagits positivt från klubben och tanken är att damlaget eventuellt ska träna med U19-laget i början.

– Jag sitter i styrelsen också och där vill verkligen alla satsa på ett damlag och alla vill hjälpa till. Förhoppningsvis blir vi så många så vi kan ha ett eget lag, men annars får vi träna med herrarna och det blir nog också bra. Huvudsaken är att vi har ett damlag, säger Hilda Bergström.