Relaterat: Nya uppgifter om polisattacken: Mannen greps i sitt hem på morgonen
Relaterat: Polisattacken: ”Högprioriterat när det är mot en av våra anställda”

Det var i november 2018 som en polisman blev attackerad i sitt hem. Han hade väckts av att flera rökgranater och stenar kastats in i lägenheten. Det skedde rökutveckling i bostaden.

Dessutom hade någon klottrat "ACAB" på fasaden, som är en förkortning för den engelska meningen ”All cops are bastards”, som använts för att håna polisen.

Vid händelsen larmades polis och räddningstjänst till polismannens bostad med anledning av rökutvecklingen.

En förundersökning inleddes och ärendet rubricerades inledningsvis som försök till grov mordbrand.

– Det är en attack mot hela Polismyndigheten och det kommer vi aldrig acceptera, har rikspolischefen Anders Thornberg sagt.

Fem månader efter attacken, i april, nådde polisen ett genombrott och en misstänkt person kunde gripas i sin bostad. Ett vittne har berättat för JP att gripandet skedde tidigt en söndagsmorgon. Vad JP erfar gjordes gripandet av polisens insatsstyrka.

– Jag var på väg till jobbet och då stod polisbussen längre bort på gatan. När jag gick närmare kom en polisman med sin utrustning och hjälm och hade med sig en kille, har vittnet sagt.

Vice chefsåklagare Anna Jakobsson väcker nu alltså åtal vid Jönköpings tingsrätt för försök till mordbrand alternativt grov skadegörelse och grovt olaga hot.

Förhandling i målet hålls i Jönköpings tingsrätt inom två veckor, uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Relaterat: Jönköpingsbo åtalas för polisattacken – men motivet är en gåta