Jönköpingsborna följer den allmänna trenden och gillar planerna på ett nytt höghus vid Nybergs Bil högt och rent. Över hela landet pågår det en närmast desperat jakt efter nya bostäder och många kommuner vill bygga högt.

— Att bygga höghus är en del av allt som måste göras och jag är för alla projekt, säger Hans Lind som påpekar att höghus i Sverige är en helt annan sak än höghus i USA eller i Asien som är mycket, mycket högre.

— Det vi kallar höghus här är låga byggnader internationellt. Men det gäller att hitta platser som inte stör. I Sverige har vi ingen lagstadgad rätt att behålla en utsikt men det gäller att placera dem väl och planera genom att tidigt ta kontakt med de människor som eventuellt drabbas, säger Hans Lind.

Enligt de studier Hans Lind har sett blir det varken billigare eller dyrare att bygga höghus. Visserligen krävs det mindre markyta men å andra sidan är kraven på hissar och brandsäkerhet mer kostsamma iför höghus. Därför blir slutsumman densamma.

Det finns en uppfattning om att det är bra att bygga höghus om man vill förtäta en stad. Finns det några alternativ?

— Jag har sett studier där man kan trycka in lika många lägenheter om man bygger tätt i sex till sju våningar som i Hammarby Sjöstad exempelvis. Det finns inte ett enda sätt att bygga en stad och det är bra att bygga på flera olika sätt.

Fler höghus till Jönköping.

Men vare sig man bygger nya höghus eller bygger tätt varnar Hans Lind för att kommunerna idag bara bygger för dem med höga inkomster. Enligt Hans Lind visar också all forskning på att de så kallade flyttkedjorna inte fungerar. En flyttkedja innebär att när någon flyttar in i ett nytt höghus eller ett hus lämnar de en annan lägenhet. Problemet idag är att de lägenheter som blir över också är för dyra.

— Det börjar bli ett tryck ute i kommunerna att tänka på ett nytt sätt när flyttkedjorna inte fungerar. Bygg gärna både höghus och täta områden centralt men kommunerna måste också bygga direkt för dem med låga inkomster, säger Hans Lind.

Hur då?

— Vi ska bygga på områden där människor med högre inkomster inte vill bo, i Jönköping blir det till exempel när Råslätt, heter det inte så? Man måste också bygga färre och mindre rum, inreda mindre och med mindre utsikt. Då går det att få ner kostnaderna, säger Hans Lind.

Hans kollega Alexander Ståhle säger att man inte behöver bygga högt för att förtäta.

— Inte heller håller argumentet att ett "landmärke" måste vara högt, se bara på Oslos operahus. Det är bara två våningar, säger han.

Högsta skyskrapan i världen

Höghushotellet som planeras i Jönköping är 18 våningar och 55 meter högt.

Höghuset p..

Högsta skyskrapan i världen

Höghushotellet som planeras i Jönköping är 18 våningar och 55 meter högt.

Höghuset på Dalvik får 10 våningar och planerna på höghuset vid Nybergs Bil kan få upp till 25 våningar.

Turning Torso i Malmö är 190 meter, Victoria Tower i Stockholm 120 meter, Kista Science Tower, 117 meter, Quality Hotel Friends i Solna är 94 meter och DN–skrapan i Stockholm är 84 meter.

Högsta skyskrapan i världen är Burj Khalifa i Dubai som är 828 meter hög och har 164 våningar.

På fjärde plats kommer One World Trade Center i New York som blev klar år 2014. Den är 541 meter hög och har 104 våningar.

KTH