— Efter en lång vinter finns en stark längtan efter sol och värme. Invånarna litar nog inte riktigt på den svenska sommaren efter några år med ostadigt väder, säger Magnus Christersson, säljchef på Ticket i Jönköping.

Prag är raketen

Fakta: Tio i topplistan

Hit reser helst de som bor i Jönköpingsregionen sommar 
1. Mallorca 
2. Split &..

Fakta: Tio i topplistan

Hit reser helst de som bor i Jönköpingsregionen sommar 
1. Mallorca 
2. Split 
3. New York
 4. London 
5. Malaga 
6. Kreta
 7. Miami
 8. Rhodos 
9. Cypern
10. Prag

Enligt Tickets Sifo-undersökning säger 43 procent av invånarna i Jönköping och närliggande orter att det är en längtan efter sol och värme och att få några garanterade varma veckor som gör att de vill åka utomlands i sommar. Mest bokat i sommar är Mallorca, följt av Split och New York. Men det resmål dit resandet ökar allra mest av alla resmål på topplistan är Prag.

Enligt undersökningen säger alltså 46 procent i regionen att de planerar att åka utomlands i sommar och ytterligare 20 procent säger att de kanske ska åka utomlands.

Trygga klassiker

— Jönköpingsborna är väldigt ressugna i sommar, men väljer trygga klassiker som till exempel Grekland, Spanien, Cypern och Kroatien till följd av oroligheterna i världen. Efterfrågan på resor till Turkiet minskar däremot i sommar och vi ser också ett litet tapp angåendet intresset för USA, säger Magnus Christersson.