Spänningen ligger i luften när cyklisterna i Team Rynkeby - Godmorgon Jönköping samlas utanför Länssjukhuset Ryhov på fredagsförmiddagen. Klockan tio går starten för deras avfärd söderut - under den kommande veckan ska de ta sig ända till Paris.

Jönköpingslaget har jobbat med välgörenhetsprojektet sedan hösten 2017, där syftet är att samla in pengar till Barncancerfonden. Tillsammans har de dryga 30 deltagarna samlat in nästan två miljoner kronor genom sponsorer och insamlingar. Arbetet har varit helt ideellt.

– Själva loppet är kulmen för vårt arbete, det är "ansiktet utåt" för projektet. Vi har träffats flera gånger i veckan för att träna och projektplanera, berättar teamledaren Angelique Carlsson.

120 mil

Att cykla de 120 milen till Paris är inget som görs i en handvändning. Angelique Carlsson berättar att hon har 350 mil i benen. Deltagaren Thomas Nedrell, 65 år, värmde upp genom att cykla Vätternrundan för någon vecka sedan.

– Jag behövde tid på cykeln. Och det gick jättebra, allt rullade som det skulle, berättar han.

Varför engagerar du dig i projektet?

– Just cykling är ett nyfunnet intresse, men jag gillar hela grejen med att samla in pengar för ett gott syfte. Dessutom har vi blivit väldigt tighta i gruppen, vi har kul mitt i allvaret.

Service

Med på resan är ett omfattande serviceteam. Tio personer ska hjälpa till med allt från matlagning till att mecka med cyklarna.

Annons

– Det är ett omständligt jobb, allt måste stämma: färjorna, hotellbokningarna och maten. Men vi är ett gott team och det är häftigt att få hänga med, säger hon.

Jönköpingslaget kommer cykla genom Tyskland, Nederländerna och Belgien på sin resa mot Paris. Lördag den 7 juli ska de gå i mål.

Fakta: Team Rynkeby - God Morgon

Vad? Välgörenhetsprojektet grundades år 2002 när elva motionscyklister med anknytning till..

Fakta: Team Rynkeby - God Morgon

Vad? Välgörenhetsprojektet grundades år 2002 när elva motionscyklister med anknytning till danska juiceproducenten Rynkeby Foods A/S bestämde sig för att cykla till Paris för att se Tour de France. Cyklisterna sponsrades av företaget och pengarna som blev över donerades till forskning om barncancer. Projektet drivs ideellt.

Var? De lokala teamen utgår från egen ort och tar sig ner till Paris.

När? Färden sker under vecka 27. Jönköpingsteamet cyklar från fredag den 29 juni till lördag den 7 juli.

Hur? Om du vill delta år 2019 anmäler du dig som privatperson och genomgår sedan en urvalsprocess. De lokala teamen påbörjar träningen och projektarbetet i september. Projektet kulminerar sedan tidig sommar. Teamet kan följas på sociala medier och en blogg på Team Rynkebys hemsida.

Källa: www.team-rynkeby.se