Festen tar en tillfällig paus, bland annat på grund av de många internationella och nationella idrottsevenemang som Jönköpings kommun står värd för i vår och sommar.

– Jönköpingsfesten har arrangerats i många år och vi tyckte att vi måste titta på vad vi kan göra framöver med Jönköpingsfesten. Därför kändes det naturligt att ta en paus 2016 när det ändå händer så mycket och återkomma 2017, säger Patrik Olderius, vd vid Destination Jönköping.

Folkfester blir det ändå i år, om än i huvudsak med idrottsliga förtecken. På agendan står VM i Thaiboxning, EM i Mountainbike, EM i Barfotaåkning och Iron Man 70.3. Allt inom loppet av fyra månader.

Det blir också Barfota-VM och Elmia horse show. Dessutom väntar olika typer av kringarrangemang som Jönköpings kommun, Destination Jönköping och Jönköping City nu planerar för.

Det formella beslutet att pausa Jönköpingsfesten fattade kultur- och fritidsnämnden på onsdagen.

Annons

− Med förra årets mycket lyckade Jönköpingsfest i färskt minne hade vi naturligtvis gärna bjudit kommuninvånarna på ett lika bra evenemang i år. Men vi behöver prioritera våra resurser och kraftsamla runt de stora idrottsevenemangen för att skapa olika festligheter för kommuninvånarna, säger kultur- och fritidschef Karin Semberg.

För Destination Jönköping handlar just nu mycket om förberedelser inför vårens och sommarens evenemang. Först ut är EM i Mountainbike i Huskvarna 5-8 maj. Mindre än två veckor senare, 21-31 maj, är det dags för VM i MuayThai i Kinnarps arena i Jönköping.

− Vi har verkligen ett superhäftigt evenemangssår att se fram emot i Jönköpings kommun. Nu jobbar vi för högvarv för att allt ska fungera som vi hoppas och att evenemangen blir välbesökta, spännande och minnesvärda. Jag tror på flera folkfester i år. De stora idrottsevenemangen är höjdpunkterna, men evenemangsåret innehåller också en massa annat spännande, säger Patrik Olderius, vd vid Destination Jönköping.

Men det verkar vara mest idrott, har ni något för de som inte är sportintresserade?

— Sportevenemangen har hopat sig i år, men vi jobbar med kulturevenemang likväl som sportevenemang. I år blir det tillexempel Årets bild och Årets jazzkommun. Men det blir mycket sport i år, det håller jag med om, säger Patrik Olerius.

Jesper Steén är vd vid Jönköping City och även han ser spänt fram emot de evenemangstäta vår- och sommarmånaderna.

– Vi kraftsamlar kring dessa stora idrottsevenemang och har samtidigt många andra spännande aktiviteter inbokade under 2016, säger Jesper Steén.