Stipendiet är på 100 000 kronor och ska göra det möjligt för författarna att läsa in sig på sina ämnen och göra research inför för ett litterärt verk inom sakprosa eller skönlitteratur.

– För den typ av böcker jag skriver, historiska böcker, krävs extremt mycket research och då blir de här stipendierna väldigt värdefulla. Det ger en tid framför allt, att gräva och resa, säger Anders Rydell.

Anders Rydell, ursprungligen från Bankeryd, är en av tolv stipendiater och för hans del handlar det alltså om ett extra tillskott till den bok han skriver om staden Palmyra i Syrien. Boken skildrar det tragiska ödet för en av världens mest välbevarade antika ruinstäder, som 2015 erövrades av Islamiska staten. Stadens mångtusenåriga historia berättas genom historien.

– Jag kommer att åka till Syrien och göra intervjuer på plats när det ges tillfälle.

Anders Rydell skriver krönikor i JP, har skrivit flera böcker och jobbade mellan 2015 och 2017 som kulturchef i Hall Media.

Natur & Kulturs Arbetsstipendier instiftades 2011 och utlyses varje år. I år har antalet stipendier ökat från nio till tolv. Förlaget Natur & Kultur är en stiftelse som verkar för tolerans, humanism och demokrati.

– Det är otroligt roligt att ha fått stipendiet. Det hjälper mig väldigt mycket med det här projektet, säger Anders Rydell.