I den norditalienska italienska staden Pordenone anordnas årligen en litteraturfestival, där ett enskilt författarskap lyfts fram varje gång. Festivalen pågår hela denna vecka och i år tillägnas festivalen Björn Larsson från Jönköping.

En festival till din ära. Hur känns det?

Dedica-festivalen

Dedica är en årligen återkommande festival i den italienska staden Pordenone. Varje år lyf..

Dedica-festivalen

Dedica är en årligen återkommande festival i den italienska staden Pordenone. Varje år lyfts ett enskilt författarskap fram, i år Björn Larsson.

Några tidigare huvudnamn på festivalen är Claudio Magris, Antonio Tabucchi, Assia Djebar, Amos Oz, Nadine Gordimer, Paul Auster.

Festivalen inleddes i lördags och pågår till och med 18 mars.

— Det är ett stort privilegium att bli inbjuden till Dedica som är unik i sitt slag. Det är ungefär som att tilldelas Nobelpriset för bokfestivaler. För en gångs skull finns det tid att tala med mina läsare om hela författarskapet i stället för att bara "sälja in" den senaste boken, nyheten. Det blir förstås inte mindre ärofyllt när man ser på listan över dem som tidigare varit föremål för uppmärksamheten.

Född i Jönköping

Björn Larsson föddes i Jönköping 1953 och bodde här fram till studierna i Lund på 1970-talet. Han började tidigt skriva på novellsamlingen ”Splitter” som var hans debut, författad på caféer i Paris, dit han ofta reste, både för språkets och för miljöns skull. Senare skulle han bli professor i franska vid Lunds universitet.

I Sverige är det fortfarande många som aldrig har hört talas om honom. Ute i Europa, speciellt i Italien och Frankrike är han ett stort namn och nästan kultförklarad.

När Jönköpings-Posten besökte honom i hemstaden Gilleleje i Danmark, så var det ett italienskt tv-team där och gjorde inspelningar. Andra stod på tur, men alltså inte så ofta svenska medier, där en del tidningar ibland inte ens har recenserat Björn Larssons böcker.

Annons

Long John Silver

Björn Larsson slog igenom 1995 med romanen ”Long John Silver” där piraten från ”Skattkammarön” berättar sin version av historien. Boken kan beskrivas som en skönlitterär fördjupning av Robert Louis Stevensons verk från 1883.

Hans böcker, ofta i miljö kring vatten och båtar, handlar om frihet, drömmar och drömmars förverkligande. Som i romanen ”Drömmar vid havet” med sina tankar kring livets mening och en längtan efter något bortom horisonten.

Själv valde han ett annat levnadssätt och bodde i många år på sin båt Rustica.

Och kanske är det just detta som hans många läsare i andra länder fascineras av.

— Jag skriver om drömmar som kan bli verklighet. Ger ett löfte om att det går att leva annorlunda. Kanske är det många som önskar att få leva så.

Prisad

Sedan Björn Larsson 2000 fick Jönköpings kommuns kulturstipendium har han mottagit en lång rad svenska och internationella utmärkelser. 2008 fick han Smålands Akademis Östrabopris och 2015 utsågs han till Årets Lundensare. Dessutom har han fått det prestigefyllda franska priset Prix Médicis étranger

Nu fortsätter den italienska litteraturfestvalen hela veckan med uppläsningar, föredrag och filmvisningar. Allt kretsande kring författaren Björn Larsson.

– Det är en hyllning med kvalitet, säger han i en kommentar.

Mer om litteraturfestivaler: På spaning på Smålit