– Jag tänkte att det är ett jättetillfälle nu när världens två största ledare träffas. Jag har alltid under hela mitt liv jobbat för att se till att kärnvapen försvinner, säger Arne Thorfinn, tidigare distrikts- och företagsläkare i Jönköping och numera pensionär.

Thorfinn är medlem i organisationen Svenska Läkare Mot Kärnvapen. Den har funnits sedan 1980-talet och har idag cirka 3 000 medlemmar. Organisationens mål är att informera världens politiker om kärnvapnens medicinska skadeverkningar. Den internationella läkarföreningen med samma syfte fick Nobels fredspris 1985.

– Jag är född 1945, jag skrevs ut från BB samma dag som bomben fälldes över Hiroshima, 6 augusti 1945. Som läkare ser jag det som en plikt att informera om att det inte finns någon medicinsk behandling för alla dem som blir drabbade om kärnvapen används.

Och nu ska han alltså ta saken i egna händer. Ett brev till Moskva och Kreml, ett brev till Washington och Vita Huset.

– Jag fick ju höra då att Trump och Putin ska träffas på Trumps initiativ. Och om president Trump twittrar till allmänheten, inklusive till mig, fyra-fem gånger per dag, då kan ju jag skriva ett brev till honom.


Foto: Anton Rimstedt

– USA och Ryssland förfogar i dag över 90 procent av jordens kärnvapen. Som liten gräsrot tänker jag skicka ett brev till både Trump och Putin om hur nödvändigt det är för jordens framtid att alla kärnvapen försvinner, säger den pensionerade Jönköpingsläkaren.

Annons

Det kan tyckas en aning naivt att tro att USA:s eller Rysslands president skulle läsa Arnes brev, eller att det överhuvudtaget kommer fram.

– Jag har ju ingen förhoppning om att det här ska komma fram, men det är ju så här det fungerar med gräsrötter. Vi har jobbat så här hela tiden. Om någon tycker att det här är roligt, larvigt eller fjantigt så bjuder jag på det. Det här är utanför boxen helt och hållet, säger Arne Thorfinn och fortsätter:

– Det här är ju gräsrotsopinionen, man kan inte se någon effekt av just det här, men många bäckar små gör en stor å.

Men tänk om breven faktiskt når fram...

– Det vore ju fantastiskt roligt, det är precis det vi vill även om vi kanske inte tror på det.

JP har fått ta del av brevet som Thorfinn ska skicka till Donald Trump, ni kan läsa det i sin helhet i rutan under artikeln. Thorfinn valde en något fjäskig ton i brevet till USA:s president.

– Jag börjar med att fråga om han vill bli fredspristagare, skrockar Arne Thorfinn. För att spela lite på hans fåfänga och hybris.

– "Trumpen" skriver ju vad han vill i sina tweets, så då kan ju jag skriva vad jag vill till honom. Haha.

– Sedan spelar jag på att han inte bara vill göra "America great again" utan han kanske vill göra "The world great again". Sedan måste jag ändå tala om för honom att man inte kan använda några kärnvapen.

Arne Thorfinns brev till Donald Trump

Mr President,

Want to be a Nobel Peace Prize laureate?

Then put the issue of nuclear w..

Arne Thorfinns brev till Donald Trump

Mr President,

Want to be a Nobel Peace Prize laureate?

Then put the issue of nuclear weapon abolishment on the agenda of the Helsinki talks with President Putin. The only way to make the world safe and great again - and to save a lot of money as well! The ultimate goal is a nuke free NATO and a nuke free Russia.

You have already started with North Korea.

As long as the nukes are there they might be used, although noboby wants to.  As a medical  doctor it is my obligation to inform you that there is no medical cure, if used. So, the only reasonable conclusion is: Abolish nuclear weapons.

You are in the lead of the world. Take responsibiliy. Good luck!

A letter with similar content has been sent to President Putin, Russia.

Yours sincerely,

Arne Thorfinn

Medical doctor (retired)