När Gunnar Järvhammar utnämndes till Månadens Jönköpingsbor för ett par år sedan fotograferades han på taket till Stadiums Outlet. Rubriken blev ”Han är kungen över Solåsen”. Det krävdes mycket övertalningsförmåga att få Gunnar Järvhammar att ställa upp på artikeln. Hans motto var ”Att verka men inte synas”, att prata om sig själv i media var inget han gillade.

När vi väl var på Solåsen pekade Gunnar Järvhammar stolt på den glimrande fasaden till byggnaden där ”Lager 157" ligger. Beskrev materialet, färgerna och hur de skimrade på grund av ljuset och han gladde sig över hur bilisterna som körde på E4 skulle lägga märke till byggnaden.

Niklas Järvhammar har jobbat ihop med sin pappa sedan början av 2000–talet.

Vad har du lärt dig av honom?

– Det är mycket! Allt som har med entreprenörskap att göra men också att det är viktigt att ha roligt i vardagen. Sedan var han också väldigt engagerad i sina byggen och han kunde varenda detalj, säger Niklas Järvhammar.

Gunnar Järvhammar berättade själv om sitt första favoritområde. Det var gamla Kålgårdsområdet som han och hustrun Margareta renoverade. De flyttade gamla hus och de byggde nytt. Hans spännande framtidsprojekt var området snett emot Solåsens centrum och köpet av anrika Grand hotel i Saltsjöbaden. Där pågår nu en detaljplaneprocess i Nacka kommun och snart ska ombyggnaden kunna starta, hoppas Niklas Järvhammar.

Annons

Däremellan kom, inte minst, byggnationen av Munksjöstaden tillsammans med bland annat Tommy Fritz i bolaget Tolust. Det har blivit ett stort antal artiklar om den nya stadsdelen, om bevarandet av magasinen och om planerna på den flytande parken. Där hann Gunnar Järvhammar komma överens med Jönköpings kommun även om avtalet ännu inte är formellt i hamn.

Till årsskiftet kommer nästa etapp av Munksjöstaden och det är den del som bland annat innehåller ombyggnaden av de gamla magasinen i säckfabriken och den flytande parken.

Byggherrarna Tommy Fritz och Gunnar Järvhammar byggde Munksjöstaden. Till årsskiftet kommer nästa etapp.

För drygt ett år sedan dog Gunnar Järvhammars hustru Margareta. Hon var jurist och jobbade också i familjeföretaget.

Gunnar Järvhammar var uppvuxen i Kaxholmen tillsammans med tre bröder där pappan hade ett åkeri, ett asfaltsbolag och ett grävmaskinsföretag. Han kunde sitt Jönköping och såg en kommun som var på stark frammarsch och där ville han vara med.

Gunnar Järvhammar sörjs av sin son Nicklas Järvhammar, hans hustru och två döttrar, och dottern Angelica Järvhammar Hanéll med make och tre döttrar.

TV: Han gör Jönköping roligare