Våren 2015 är Arsi Nami med om en bilolycka. Det blir början på en mörk period.

Arsi Nami

Föddes i Iran men flydde som fyraåring på grund av Iran-Irakkriget. Hamnade i Jönköping, där..

Arsi Nami

Föddes i Iran men flydde som fyraåring på grund av Iran-Irakkriget. Hamnade i Jönköping, där han efter skolgången studerade musik på dåvarande ITM i Huskvarna.

Flyttade till USA för en musikkarriär, där han också började studera till musikterapeut. Lämnade både musikkarriären och terapeutyrket efter sin skada.

Efter skådespelaromvändningen har han bland annat spelat i kortfilmen ”Love Is Blind”, ”Camelia” och reklamfilmer för HBO och Netflix.

– Jag har studerat och skaffat ett jobb. Plötsligt kan jag inte fortsätta, berättar han i en tillbakablick.

Olyckan gör att han skadar nacken, blir kraftigt försvagad i ena halvan av kroppen och hamnar i en depression. I egenskap av sitt tidigare yrke som musikterapeut försöker han se sig själv som en patient och tänka framåt. Det är lättare sagt än gjort.

Arsi hamnar hos en psykolog, vilket blir hans räddning. Psykologens byggnad råkar nämligen ligga mitt emot en lokal där det anordnas skådespelarlektioner. Han bestämmer sig för att ge det ett försök.

– Det är som natt och dag. En ny sida av mig kommer fram. Det liknar ingen annan terapi jag någonsin upplevt.

En månad senare finner han sig själv i Miami, görandes sin första filmroll. En intensiv period följer: reklaminspelning för Ford och HBO, biroller som CIA-Agent och psykolog, huvudroll som advokat. Arsi hade hittat en ny väg framåt.

Entr'2 Marches

En fransk filmfestival med fokus på filmer om funktionsnedsatta och deras livssituationer. Hålls..

Entr'2 Marches

En fransk filmfestival med fokus på filmer om funktionsnedsatta och deras livssituationer. Hålls årligen i Cannes. Arsi Namis film ”Love Is Blind” vann juryns pris 2017.

Annons

– Det är ett ljus i det där mörkret som jag verkligen inte hade tänkt på innan.

En dag kommer han över ett manus han inte kan motstå. Filmen heter "Love Is Blind" och handlar om en man som håller på att bli blind, och om hur hans kärleksrelation därför glider honom ur händerna. Arsi provspelar, som en av 300 sökande, och får rollen. Delvis på grund av hans erfarenhet av stora kroppsskador, tror han själv.

– Om jag inte hade varit igenom skadan så hade jag inte kunnat göra rollen alls lika bra.

Pris

Tiden går. På sin födelsedag får Arsi ett samtal. Filmen har nominerats till juryns pris på den franska filmfestivalen Entr'2 Marches, som den senare också vinner.

– Det är en vinst för hälsan. Med den här filmen vill jag ge tillbaka till funktionshindercommunityn. Personer med funktionshinder behandlas bra i Sverige, och även här i USA, men i många länder blir de fortfarande bortglömda och utstötta.

Arsi berättar att filmens huvudbudskap också är vad han vill förmedla med sitt skådespeleri i stort.

– Vi klagar på småsaker men ser inte den stora bilden. Tvivlar på grund av ingenting, medan de som har det mycket värre har ett starkare hopp. Kanske kan jag ge lite hopp till alla, visa att det finns ett ljus i mörkret.

När JP ringer befinner han sig i bilen på väg till en ny inspelning. Nästa huvudroll är i filmen ”Camelia” som släpps senare i år, och fler roller är att vänta. Målet är att en dag också komma tillbaka till yrket som musikterapeut, men det är en lång väg kvar innan Arsis kropp är redo.

– Viktigast av allt är hälsan.