Läs mer: Kyrkovalet: Så här långt ser det väldigt bra ut

— Vi är väldigt glada och jag tycker att vi har gjort ett väldigt bra valarbete inte minst i sociala medier, säger Bengt Olsson Patripolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) som sitter som ordförande i kyrkorådet i Jönköping.

Valresultat kyrkofullmäktige Jönköping

Socialdemokraterna (S): 27,9 procent. Ökar från 9 till 10 mandat.

Borgerligt alternativ (..

Valresultat kyrkofullmäktige Jönköping

Socialdemokraterna (S): 27,9 procent. Ökar från 9 till 10 mandat.

Borgerligt alternativ (BorgA) 10,6 procent. Tappar från 5 till 4 mandat.

Frimodig kyrka (FK) 5,4 procent. Ny. Får 2 mandat.

Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) 8,4 procent. Oförändrat. 3 mandat.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) 37,7 procent. Ökar från 11 till 13 mandat.

Samling för kyrkan i Jönköpings församling (SKJF) 10,1 procent. Tappar från 6 till 3 mandat.

POSK ökar från 29 till 37 procent och är nu största nomineringsgrupp med god marginal.

— Vi hade 26 personer på vår lista och det är personer som är väl kända och förankrade i det kyrkliga arbetet. Jag tror att medlemmarna valt att rösta på dem eftersom att de vet att de är engagerade och gör ett bra arbete, säger Bengt Olsson som också är glad över det ökade valdeltagandet.

Läs mer: De fick 100 procent av rösterna i kyrkovalet

Ytterligare en nomineringsgrupp som vill ha bort partipolitiken från Svenska kyrkan, men som har en mer värdekonservativ inriktning är Frimodig kyrka. De fick 5,4 procent av rösterna och kommer därmed för första gången in i kyrkofullmäktige.

— Det känns väldigt bra, visst hade jag önskat fler röster, men vi har ändå nått ut bra med vår information, säger Sven Johansson från Frimodig kyrka som nu kommer att sitta i fullmäktige.

Sven Johansson berättar att han stått utanför kyrkan under ett antal år, men att han gick med för att förändra.

— Många tycker som vi att kyrkan ska befrias från partipolitik.

Annons

Att de oberoende nomineringsgrupperna, tvärt emot riket i stort, ökar i Jönköping tror Sven Johansson beror på att det finns en högre andel troende kristna här.

— I Jönköping finns en del engagerade människor med tro och vilja som vill att kyrkan ska vara kyrka. På riksplanet har de stora partierna C och S mobiliserat och deras mobilisering är delvis resultatet av SD:s satsning, säger Sven Johansson.

Efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gått ut med att de ska "ta över" Svenska kyrkan har kyrkovalet kommit att handla om konflikten mellan Sverigedemokrater och Socialdemokrater. Och valresultatet, på riksnivå, visar att det är partierna, SD, S och C, som stärkt sitt grepp om Svenska kyrkan i samband med att valdeltagandet ökat.

— Det har varit ett stort tryck i vallokalerna och jag tror att det beror på att de ideologiska skiljelinjerna blivit så tydliga, säger Jens Ingolf, verksamhetsutvecklare i Jönköpings pastorat, som varit ansvarig för valet.

Han berättar att det varit betydlig mer röstande i lokalerna både på valdagen och under förtidsröstningen.

— Det är fantastiskt roligt och inte minst har det varit väldigt många unga som röstat.

Jens Ingolf säger att en del inom kyrkan har beklagat sig över att partipolitik har tagit över kyrkovalet.

— Men jag håller inte med, valet har handlat om grundläggande värderingar. Medlemmar går och röstar för att de tycker att det är viktigt vad kyrkan står för. Och valet visar att de allra flesta vill ha en öppen kyrka som står för alla människors lika värde. Jämlikhet och humanism är en grundbult i det kristna kulturarvet.

Läs mer: S störst men SD ökade mest i kyrkovalet

Läs mer: "Alla borde få uppleva den här känslan"