Granskningen som fick stadsdirektören att avgå

Stadsdirektör gjorde "konsult" till IT-chef

Genom en rad centrala källor inom kommunen och en genomgång av dokument, protokoll, mejl och kalender visade JP:s reportrar hur stadsdirektör Carl Johan Korsås frångick en rad demokratiskt fattade beslut när han gjorde den tidigare ledarskapskonsulten Kaj Stenman, som saknade dokumenterad IT-erfarenhet, till chef för hela IT-avdelningen.

IT-chefen fick också en avsevärt mycket högre lön än företrädaren samt 9 veckors ledighet.

Några veckor efter granskningen avgick Carl-Johan Korsås i förtid.

En uppföljande granskning visade hur kommunen avbrutit en extern utredningen av ärendet trots att det inte fattades något skriftligt beslut i frågan. Vad utredningen kom fram till får invånarna därför aldrig veta.

"En granskning som blev av tack vara alla centralt placerade källor inom kommunen. Att kommunen valde att avbryta en nästan färdig utredning och att medborgarna därmed aldrig får veta vad den kom fram till är nästan än mer anmärkningsvärt än att stadsdirektören frångick regelverket när han gjorde en ledarskapskonsult till IT-chef."

Markus Engberg, agendareporter.

Den våldsamma tränaren

Klubbens styrelse mörkade misstänkt misshandel

Genom tips fick JP-sporten reda på att en ungdomstränare i Jönköping hade blivit polisanmäld misstänkt för misshandel. Föreningens nuvarande styrelse hävdade att de inget visste, men JP tog del av mejlkonversationer som bevisade motsatsen - styrelseledamöter hade vetat men inte agerat.

Föräldrar till barn som hade blivit utsatta för tränaren berättade om att de hämtat gråtande barn från träningarna. Misstankarna mot tränaren lades ner på grund av att preskriptionstiden hade gått ut.

"Den berörda idrottens generalsekreterare berättade att förbundet ser allvarligt på händelserna och att man saknar förtroende för tränaren. Förtroendet måste byggas upp igen om det ska bli aktuellt för tränaren att få nya uppdrag av förbundet."

Magnus Sundvall, sportreporter.

Kroppar till salu

Hallicken höll greppet om Frida: ”Det är pinsamt – men jag litade på honom”

Prostitutionen är mer omfattande i Jönköping än i andra jämförbara städer: JP:s artikelserie undersökte hur polis, hotell och länsstyrelsen arbetar för att motverka människohandel.

En del texter är svårare än andra att skriva. Jag mötte Frida som berättade om livet i samhällets mörker. Hon vet inte hur många män som slagit, hotat och våldtagit henne. Hon trodde att det var allt hon var värd. Jag beundrar hennes mod, att hon vågade berätta sin historia.

Markus Engberg, agendareporter.

Mordgåtan i Mantorp

Mysteriet kring Mullsjöbon och morden i Mantorp

Den 11 juni mördades ett äldre par i sin villa utanför Mantorp. Tre månader senare greps en tidigare ostraffad familjefar i sitt hem i Mullsjö. Han sitter nu häktat misstänkt för dubbelmord.

"Att rapportera om mord är alltid speciellt. Mitt i det fruktansvärda och tragiska gäller det att hålla huvudet kallt och berätta för allmänheten vad som har hänt. Mitt och fotograf Robert Erikssons besök vid huset där makarna hittades döda är något jag alltid kommer ha med mig."

Joel Jonsson, krimreporter.

Möblerna som försvann

Flyttnord

Flera personer berättade i JP att de kände sig lurade av företaget Flyttnord. Ett par förlorade alla sina möbler.

JP:s granskning av flyttfirman visade att männen bakom företaget hade stora skulder och flera konkurser bakom sig. I december åtalades sex män och han som misstänks vara huvudman misstänks för grovt bedrägeri och olovligt förfogande alternativt grovt penningtvättsbrott.

Annons

När flera läsare hörde av sig om sina kontakter med Flyttnord förstod vi att det troligen var ännu fler som hade råkat illa ut och känt sig lurade. De drabbade berättade om ett förbluffande bemötande och det blev bara märkligare och märkligare efter hand som vi grävde djupare i firmans affärer.

Jasmin de Freitas, tf nyhetschef.

Vården i framtiden

Framtidens vård utmanar våra vanor

Digitaliseringen beskrivs som en revolution för sjukvården. Om åtta år ska Sverige vara bäst i världen på att använda tekniken för att hjälpa invånarna till god hälsa och jämlik vård.

I en serie artiklar skildrade JP utmaningar och möjligheter när vården digitaliseras.

"Hälso- och sjukvård rör alla och nu för tiden ställer invånarna höga krav på service och kvalitet. Vården ställs om och förändringar kan upplevas som jobbiga för alla. Det kändes angeläget att försöka berätta om det som är på gång och spåna om hur vården faktiskt kan te sig i en snar framtid."

Inger Abram Ohlsson, reporter.

Supporten som stängdes av

Avstängde HV-supportern: ”Helt taget ur luften”

Trots att utredningen har lagts ner och inget brott kan styrkas, kan idrottsklubbar stänga av supportrar. Sex HV-supportrar stängdes av efter en match mot Färjestad.

"Vilka rättigheter har en ishockeysupporter? HV vill helst inte prata om vad som fick klubben att stänga av sex supportrar. Samtidigt är det helt i linje med att klubbarna under de senaste åren har arbetet mer och mer med säkerhetsarbetet kring arrangemangen."

Magnus Sundvall, sportreporter

Nazisten i Bryssel

SD bjöd in våldsdömd nazist till EU-parlamentet

JP avslöjade hur en våldsdömd 26-årig man stod med ena foten i nationalsocialismen och den andra i Sveriges tredje största parti. Under sommaren 2016 åkte han till Bryssel för att besöka EU-parlamentet tillsammans med Sverigedemokraterna. Några månader senare bjöd han in flera ledande Sverigedemokrater till en nationalistisk grillfest i stadsparken. Inbjudan avslutades med "Hell seger", en direktöversättning av sieg heil.

"Ibland kan även en lokaltidning påverka storpolitiken.

Samtidigt som artiklarna publicerades var Kristina Winberg, EU-parlamentariker för SD, i Israel för att delta i Jerusalem Leaders Summit, en pro-israelisk konservativ konferens. Efter att avslöjandet om hur hon träffade den 26-åriga nazisten i Bryssel portades Kristina Winberg från ett ministermöte. Israeliska utrikesdepartementet motiverade det med att hon företräder ett "högerextremt och ultranationalistiskt parti med neo-Nazistiska tendenser". Kristina Winberg försvarades av Becky Norton Dunlop, som ingick Donald Trumps övergångsteam.

Becky Norton Dunlop bojkottade också mötet med regeringen, vilket skapade stora rubriker i Israel."

Markus Engberg, agendareporter

Vem äger Vättern?

Dom kallar oss tjuvfiskare

Yrkesfiskare, fritidsfiskare, ljusskygga tjuvfiskare och myndigheter är inbegripna i en kamp om ett skaldjursfiske som omsätter mångmiljonbelopp.

Är Vätterkräftan en guldgruva, eller en inkräktare som hotar hela ekosystemet?

I ett långt reportage berättade vi om människorna som lever av och för Vättern, om den uråldriga konflikten mellan den lilla människan och myndigheter och om drottning Kristinas försvunna brev.

"Kräftsäsongen närmade sig sitt slut när vi åkte ut tillsammans med fritidsfiskarna för att vittja kräftburarna. Under samtalen på sjön växte deras bild fram om krångliga regelverk som gör att de knappt tycker att det är lönt att fortsätta fiska. Samtidigt lever yrkesfiskarna på kräftorna och anser att reglerna behövs för att skydda deras levebröd. Frågan som väcktes hos mig och reporter Markus Engberg var: Vem äger egentligen Vättern?"

Kajsa Juslin, fotograf.

Ungdomsförbundens hemliga nätverk

MUF och SDU i hemligt möte

Sverigedemokraternas och Moderaternas ungdomsförbund gick öppet ut med att de satt i förhandlingar inför valet 2018. Enligt uppgift ingick bland annat ett moderat kommunalråd, socialdemokrater och en person från Kristdemokraternas ungdomsförbund i nätverket. Målet var att ta fram en gemensam valplattform för regionen.

Efter JP:s avslöjande tvingades Nässjö MUF:s ordförande Emil Karlström att avgå.

"Reaktionerna från andra ungdomsförbund, i synnerhet MUF, blev väldigt starka. Det är intressant eftersom annan rapportering visar att förhandlingar skett mellan SD och M på regionnivå. "

Johan Nordenström, kommunreporter.

Läs mer: Här kan du läsa JP:s fördjupande journalistik: reportage, artikelserier och granskningar