Lista: Här är de nominerade

För andra året i rad kommer årets unga ledande kvinna att utses. Det behövs, berättar Helena Nordström, som är projektledare för initiativet. Jönköpings län är nämligen sämst i Sverige när det gäller representation bland chefsposter och företagsledningar.

— En av orsakerna är avsaknaden av förebilder. Vi behöver komma in i en positiv utveckling istället för att rekrytera likasinnade. Det finns mycket forskning på att mångfald är av godo, säger Helena Nordström.

På torsdag ska priset delas ut på Vy Skybar i Södra Munksjöområdet.

— Det kommer fler representanter från näringslivet och mina förväntningar är att vi håller på att skapa en mötesplats och arena för den här typen av frågor, säger Helena Nordström.

Har det inte funnits tidigare?

Annons

— Nej, siffrorna talar sitt tydliga språk, vi är sämst i landet. Den här typen av mötesplatser kan vi inte få för mycket av. Vi märker att fler vill använda sig av listorna på de nominerade. Jag vet inte hur många gånger jag har skickat den nu, säger hon.

JP kommer att livesända utdelningen på torsdagskvällen på sajten. Ulrika Josefsson är marknadschef på Hallpressen.

— Vi gör det för att det är viktigt att jobba med de här frågorna. Jag var själv 27 när jag började som chef och jag har ju egentligen inget att jämföra med men jag vet att det är tufft, säger hon.

Jämställdhet mellan könen är en stor samhällsfråga men man måste också bredda sättet att se på saken, anser hon.

— Det är också en kommersiell fråga. Hälften av våra invånare är kvinnor och ledningen måste spegla publiken. Ledarskapet blir annorlunda och utvecklas om man får en mix, säger Ulrika Josefsson.