På Facebook och Twitter har diskussionen gått varm sedan beslutet togs på seneftermiddagen i torsdags. Många är förbannade och irriterade, både på själva beslutet och på SD:s agerande, och många är glada över att arenan kommer att byggas på Jordbron. Ett hundratal kommentarer har kommit bara på Facebook.

Här finns även kommentarer om att det äntligen har tagits ett beslut i en fråga som har berört Jönköping och Jönköpingsborna under många år.

Och i en tid när USA har fått en ny president är det många kommentarer som drar paralleller med Donald Trumps tillträdande.

Många kommentarer

”Ja jösses! Här sitter man och beskriver Donald Trump för IQ-badboll så har vi egna IQ-badbollar i kommunfullmäktige! Hur fan kan man lägga ut mer än en halv miljard på att 7-10 000 pers ska se fotboll! Jag är ta mig fan inte beredd att mina skattepengar ska gå till enbart fotboll!”

”Klart att en stad av Jönköpings storlek ska ha en arena. Men om politiken hade tagit frågan på allvar för tio år sen och utrett 4-5 alternativ parallellt så hade vi kommit billigare undan. Ett typexempel på hur det kan bita en i baken när man stoppar huvudet i sanden.”

”Gött med nya arenan på jordbron. Bästa torsdagen på länge.”

”Fan det räcker med o höra den där jävla bilbingon. Sparka på era bollar nån annanstans.”

”Ett demokratiskt beslut oavsett om man är för eller emot. Nu gäller det att det börjar byggas snarast och att J-Södra med 100 000 i eget kapital får ordning på sin ekonomi. Annars kanske vi får titta på superettafotboll i den nya arenan.”

”Rätt beslut men vägen dit var idiotisk.”

”Hoppas att resterande anläggningar i stan med elitverksamhet nu inte blir lidande av att dessa pengar satsas på fotbollen. Hoppas verkligen att det är en hel del stora sponsorer med och finansierar detta bygge. Bekymrad över detta beslut.”

”Kommer det inte finnas pengar till ett nytt äventyrsbad nu då de närmaste 30 åren?”

”Tack! äntligen kom de till skott, och att det skulle bli sd som avgjorde när de andra inte vågade ta beslut, Helt klart bästa platsen eftersom marken ändå måste saneras till slut, ingen idé att vänta, och bäst ur fotbolls och publiksynpunkt,”

Glada och lättade

På JP.se har en undersökning pågått sedan beslutet togs och på söndagskvällen hade knappt 1 900 personer röstat på de fem alternativen. Av dessa hade 44 procent kryssat i rutan med ”Ja, skönt att det är färdigt nu” vilket med tydlighet visar att man är glada/lättade över att ett beslut har tagits.

Annons

I samma undersökning hade 17 procent röstat på att de hellre hade föredragit Stadsparken medan drygt fem procent hellre hade sett en arena på Råslätt.

Lika många röstande, 17 procent, tycker att det är bra att frågan är löst, men det får inte gå ut över annan kommunal verksamhet.

Även beskedet som kom dagen efter beslutet, att det finns en extern finansiär som är beredd att gå in och satsa pengar i bygget, har engagerat läsarna. Även här går meningarna i sär bland JP-läsarna.

”Va gött! Bara att ta cykeln o rulla ner till Tositoarena...”

”Och den finansiären bjuder på kalaset gratis, utan att få någon ränta på pengarna? Plus driftskostnader på över 30 milj/år. Lär bli dyra biljettpriser och planhyror, som inte många har råd med. Stora skattemedel måste också tillföras lan jag tänka.”

”Jag tror även på Tomten, och han finns väl..?"

”Kul att det finns miljardärer som stödjer sossarna. Halva arenan, men resten då? Saneringen av tippen, pålningen osv.”

”Bygg var som helst, låt vem som helst betala, men låt det inte bli en "multiarena" där friidrott kommer in i bilden. Självklart bör vi ha bra möjligheter för friidrott i Jönköpingsområdet men på en fotbollsarena är inte ett bra alternativ. Är helt omöjligt att få en ordentlig stämning när läktarna behöver stå minst 15-20 meter från planen p.g.a. Att det ska ligga en löparbana där i mellan...”

”Då så. Men varför kommer det upp nu?? Då blir det ju en HV-lösning och allt är frid och fröjd. Då hade vi sluppit spektaklet i går.”

”Kanonbesked. Vad härligt att det kan bli en bra lösning, Bra jobbat Janne och Anders (och övriga inblandade) Bör lägga sordin på alla gnällspikar!”

Storbråk

Storbråket mellan politikerna om arenabygget, att de anklagas att gå bakom ryggen på varandra, har inte heller lämnat läsarna oberörda.

”Hur vore det om ni såg till att era föräldrar fick lite vettigt käk på boendet i stället för att ni ska tjafsa om en jävla gräsmatta för mångmiljon belopp, där ingen bryr sig om det va J-södra eller Malmö som vann. Vakna till för fan!”

”Å er betalar vi för! Sådan sjuk prestige att man blir äcklad. Väx upp och inse att ert jobb är att jobba för och ihop med invånarna inom kommunen. Ni ska se till att så lite pengar som möjligt köper en så bra och regelrätt nivå på allt ifrån Sjukvård till kultur. Ni jobbar för oss och vi jobbar för att den dagen vi behöver er så skall vi få hjälpen som krävs. Så väx upp och skaffa er ett jobb om ni inte kan komma överens och vara ärliga.”

”Informationen om den privata finansieringen av Arenan på Jordbron borde varit alla i KF tillhanda. Detta är en en politisk skandal mer eller mindre.”

”Är det något att bråka om vem som hittat finansiärerna? Rena dagiset och sandlådebråk!!!”

Här hittar du Jönköpings-Posten på Facebook och Twitter. Gå gärna in och skriv vad du själv tycker om den nya arenan.