Intresseföreningen Smålands journalister, som består av medlemmar i Svenska journalistförbundet i Småland och på Öland, träffades under lördagen på Eksjö stadshotell för sitt årsmöte. Under mötet delades Smålands journalistpris ut för 2018, som ska prisa god journalistik oavsett publiceringsplats.

Priset är bland annat tänkt att hylla berättandet, uppmuntra grävande, berömma nydanande, framhäva bilden och belöna ljudet. I år blev det alltså Jönköpings-Postens debattformat #jkpgåsikt som tilldelas priset.

Flera journalister från Jönköpings-Posten och Hall Media fanns på plats på årsmötet, bland andra Smålands-Tidningarnas tillförordnade nyhetschef Sophia Magasanik. Hon hade en framträdande roll som moderator under 2018 års stora arbete med debattforumet #jkpgåsikt, och tog emot priset å hela JP-redaktionens vägnar.

– Det känns superkul. Vi är ett så himla bra gäng som har jobbat så himla hårt med det här under en väldigt lång tid, säger Sophia Magasanik.

Under 2018 arrangerade Jönköpings-Posten fyra livesända krogdebatter, modererade av tidningens reportrar. Debatterna är en satsning som engagerar hela redaktionen och har varit ett värdefullt verktyg för redaktionen att själva sätta agendan och jobba med fördjupande journalistik.

Den stora valdebatten på Harrys den 28 augusti 2018.
Foto: Robert Eriksson

Under 2018 arrangerade redaktionen debatter om Spiras musikalsatsningar, läxors vara eller inte vara, integration och rasism och valet 2018.

Annons

– Efter den stora valdebatten kom en man fram till mig på gatan. Han sa att han hade lärt sig så mycket av debatten att han ändrat sig om vilka han skulle rösta på. Att jobba som journalist och med en satsning som #jkpgåsikt är ett stort demokratiskt ansvar som vi gärna tar. Det är väldigt roligt att det uppmärksammas, säger Sophia Magasanik.

Satsningen har fortsatt under 2019, med en debatt om Tändsticksområdets framtid – och fler debatter lär det bli.

Genom debatterna har redaktionen hittat ett nytt sätt att möta publiken och belysa samhällsfrågor som ligger nära dem.

Debatterna hålls i krogmiljö för att samtalet ska föras nära läsarna under avslappnade former.
Foto: Elin Elderud

Hall Medias onlinechef Patricia Svensson tog initiativ till att starta debatterna redan 2017.

– Vad roligt! Det här är lokaljournalistik i dess finaste form, nära och med medborgarna. I flera fall har det faktiskt bidragit till en utvecklad debatt i väldigt angelägna frågor för Jönköping, säger hon.

– För oss är det också ett kvitto på att vi måste komma ihåg att journalistik inte bara görs på redaktionsgolven, utan även ute i samhället, nära de som verkar där. Vi vill också passa på att tacka alla de hundratals personer som har besökt och deltagit i debatterna, för utan dem hade det inte blivit någon diskussion överhuvudtaget, säger Patricia Svensson.

Fakta: Juryns motivering

Så här motiverade juryn för Smålands journalistpris vinsten för Jönköpings-Posten och #..

Fakta: Juryns motivering

Så här motiverade juryn för Smålands journalistpris vinsten för Jönköpings-Posten och #jkpgåsikt:

"För att på ett nytänkade och modigt vis ha tagit vara på de nya möjligheterna i den digitala världen. Med sina tv-sända debatter håller de ställningarna som centrum för den lokala debatten och inkluderar och engagerar läsarna. De väljer att vara där människor är. Samspelet med nyhetsartiklar, tv-debatt och kommenterande ledartexter imponerar."

Källa: Intresseföreningen Smålands journalister