SIGNATUREN UNObserver skryter i en mängd inlägg på nätet som sin tid som FN-soldat.

UNObserver är Lennart Karlsson, fullmäktige- och nämndsledamot i Habo kommun.

Beskrivningarna är rent vidriga, då vad som skildras med lätthet kvalificerar sig som krigsförbrytelser, alltså brott mot krigets lagar.

"I krig och kärlek" är allt tillåtet, lyder det gamla uttrycket. Men åtminstone när det gäller krig är det sedan länge felaktigt.

Den internationella folkrätten har regler i skrivna konventioner och sedvanerätt som förbjuder bland annat tortyr och mord på civila och fångar, även om de råkar befinna sig i krig.

Annons

DET ÄR sorgligt att SD:s ledande namn i Habo, Morgan Malmborg, inte verkar veta om detta ("...så man gör i krig") när han kommenterar UNObservers skriverier.

Det är häpnadsväckande överslätningar från Malmborgs sida av de uppgifter (om de är sanna eller inte vet väl bara Karlsson själv) UNObserver kommer med.

Malmborg verkar tro att det är tillåtet att döda vemsomhelst, närsomhelst och hursomhelst bara det är "krig" samt att krigsbrott endast kan förövas av befäl.

Redan i Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget slogs det fast att enskilda soldater kunde straffas individuellt för brott begångna i Tredje rikets regi. Deras försvar att de bara lydde order höll inte.

Det individuella straffansvaret i folkrätten (folkmord, brott mot mänskligheten med mera) har successivt skärpts sedan Nürnbergprocessen.

OAVSETT sanningshalten i UNObservers skriverier är det synnerligen besvärande för SD att partiet i Habo kommunfullmäktige har en ledamot som uttrycker sig på det viset, koketterar med sitt våldsbemängda förflutna under FN-flagg och överhuvudtaget exponerar attityder som borde vara främmande för varje demokrat, med eller utan krigserfarenhet.

Det allmänna föraktet UNObserver luftar gentemot särskilt muslimer är, tyvärr, inte direkt överraskande.

SD-företrädare har under senare år i olika sammanhang figurerat med handlingar och uttalanden som gör, att när det nu åter sker signerat UNObeserver går det knappast att komma undan en kommentar som:

Typiskt en SD-företrädare. Är någon förvånad?

SD