Jönköpings kommun delar varje år ut pris till en eller flera personer som gjort något utöver det vanliga för barn. I år valde de att belöna Julia Sandwall för hennes insatser inom integration.

– Det känns helt fantastiskt och det betyder jättemycket att det uppmuntras, säger Julia Sandwall.

Det var förra våren som Julia startade Facebookgruppen ”Integrera mera Jönköping”. Gruppen har delat ut kläder till 800 nyanlända och de har arrangerat aktiviteter och hjälpt till på olika sätt. Ett år senare bildades en ideell förening för att kunna fortsätta med fler integrationsprojekt. Till exempel har de anordnat en jobb- och praktikmässa för asylsökande.

Även om det är Julia Sandwall som får priset, ett diplom och 15 000 kronor, är hon noga med att priset är till alla inblandade.

Annons

– Jag skapade visserligen plattformen, men jag vill inte ta åt mig äran. Priset är till föreningen, kyrkorna och civilsamhället, alla som har engagerat sig, säger hon.

Prispengarna vill Julia använda till en fest som ska vara öppen för alla och som hon hoppas ska kunna hållas innan årsskiftet.

– Jag vill ha en jättehärlig internationell fest med mat från hela världen och människor från hela världen. För alla åldrar och med musik och dans.

Hon ser särskilt att ensamkommande barn och ungdomar, från bland annat Afghanistan, kan vara med.

– Även om jag är glad för priset är det med kluvna känslor jag tar emot det. Det är förfärligt, det som sker nu, att de ensamkommande ska skickas tillbaka, kanske till döden. Jag har jobbat med dem och sett vilken enorm kraft de har. Så jag känner både glädje och sorg just nu, säger Julia Sandwall.

Priset kommer att delas ut under Ljusmanifestationen, i samband med firandet av barnkonventionen, i november. Enligt kommunen är syftet med priset ”att uppmärksamma och belöna ideella insatser som leder till att barns hälsa och välbefinnande stärks”.