— Det är jätteroligt att vara här. Vi har precis kommit hit. Nu ser jag fram mot att få spela på chokladhjulet, säger sjuåriga Hampus Bergström, som precis träffat tomten i tältet.

Det är Skillingaryd Vaggeryds Lions Club som ligger bakom arrangemanget. Klubben anordnar varje år varsin julmarknad på de båda orterna.

Nu var det således Vaggeryds tur.

— Det här är tionde året som har det här konceptet och det känns kul för vår del att få vara med och höja julstämningen på orten, säger Jörgen Bergström, som var en av de ansvariga.

Klubben har de senaste fem åren samlat in 220 000 kronor. Dessa skänks oavkortat till välgörande ändamål. Pengarna kommer in på en annonstidning, genom försäljning av påskris och de två julmarknaderna.

Annons

Varje år skänker klubben några katastroftält till Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Den skickar sedan ut tälten till olika katastrofområden i världen.

— Lions har ett lokalt, nationellt och internationellt fokus. Just nu hjälper vi de glömda barnen i Syrien. Något som känns väldigt angeläget, säger Jörgen Bergström.

Det var annars en typisk julmarknad med marknadsstånd med försäljning och lotterier.

Men där fanns även ansiktsmålning, ponnyridning och så var brukshundklubben Attila på plats.

— Vår klubb visar nu upp vilken verksamhet vi bedriver. Det här är ett bra tillfälle för vår del och det känns bra att vi kan vara med på ett hörn under den här julmarknaden, säger Johanna Emilsson, vars hund körde runt på de små barnen i en liten kärra.

På scen hände en hel del smått och gott som exempelvis dragning av Lions färgfemma dit företagen i bygden skänkt priser.

Men inte bara det.

Vaggeryds kommuns lucia visade även upp sig och bjöd på en stunds lussefirande.