LÄS MER: Gerson (L) förvånad över C:s besked: ”Spiken i kistan för Alliansen”

Under måndagskvällen möttes ledamöterna i Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp för att diskutera den politiska låsningen. Under fem veckor har partiernas förhandlare försökt hitta olika former av majoritetsstyren utan att ha lyckats.

– Därför beslutade vi igår kväll att vi måste ta oss ur döläget. Vi ser att det parti som står oss närmast är Liberalerna. Det märktes under valrörelsen och det märks också på riksnivån. Vi har också samma syn på SD, att vi inte vill ha något samarbete eller stöd av dem, säger Anders Samuelsson.

Nu tänker han ta kontakt med förhandlarna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Tillsammans kan de fyra partierna få 38 mandat.

– Det blir lika många mandat som en högeropposition kan få. Men våra förslag vinner på grund av ordförandes utslagsröst. Det betyder också att vi inte blir beroende av Vänsterpartiet, säger Anders Samuelsson.

Är det omöjligt att samarbeta med Vänsterpartiet?

– Vi kan inte tänka oss att aktivt ha en ledning för kommunen där Vänsterpartiet ingår, säger Anders Samuelsson. Samtidigt är han medveten om att Vänsterpartiet knappast skulle rösta med ett annat styre där M, KD och SD ingår.

Annons

Anders Samuelsson (C) vill ha en mittenregering och nobbar både SD och V.

Anders Samuelsson säger att han helst hade velat ha ett styre i majoritet. Men nu går inte det. Det betyder att spelplanen blir tydligare och nu ska de andra partierna kontaktas.

Ni har hållit på och förhandlat i fem veckor nu? Vet ni inte redan var de andra partierna står?

– Alla partier har letat efter olika majoritetslösningar. När det inte har gått har vi inte sett att det går att ha en alliansregering i minoritet. Då blir vi beroende av SD och det är ingen framkomlig väg för oss. Först nu börjar partierna orientera sig mot olika minoritetsstyren. Vi hoppas på samtal med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna men välkomnar också övriga allianspartier, säger Anders Samuelsson.

Vad vill ni med pressmeddelandet ni gick ut med för en stund sedan?

– Vi vill deklarera vad vi vill och vad vi tycker, säger Anders Samuelsson.

I pressmeddelandet, som Centerpartiet publicerade strax innan lunch under tisdagen, står det att partiet har som målsättning att skapa ett majoritetsstyre i kommunen, vilket vore det bästa för kommunens invånare.