Håkan Jansson lämnade beskedet om sin avgång under Regionstyrelsens extra sammanträde i eftermiddag. Han fyller 66 år i april och lider sedan en tid tillbaka av lungsjukdomen KOL.

— Jag har sagt att jag avgår den 1 september när budgetarbetet börjar men vill någon komma tidigare är jag flexibel, säger han.

När bestämde du dig för att avgå?

— Jag har funderat av och till. Min ålder och min hälsa spelar in, jag har ägnat mig åt politik i nästan hela mitt liv och jag har ett barnbarn som jag vill ha tid för. Jag ser ju också hur andra personer i min ålder njuter av sina liv och kan åka iväg på resor när de vill. Under julen har jag diskuterat med min fru och mina barn och kommit fram till detta, säger Håkan Jansson.

Han blir kvar i Regionfullmäktige perioden ut.

— Jag vågar inte göra mig fullkomligt politikerlös, säger han.

Vem ser du som din efterträdare?

— Jag har en favorit men jag vill inte säga vem det är. Nu drar processen igång och partiets får lansera en ny kandidat som ska förankras också i alliansen, säger Håkan Jansson.

Annons

Moderaterna får gräva djupt för att få fram kandidater. För även om det finns namn så är det ett parti med många äldre medlemmar idag. Många har passerat 60 år och något generationsskifte har inte skett. Därför finns det få yngre som har erfarenheten för ett sådant tungt uppdrag.

En av dem som står längst upp på listan är Malin Wengholm som är regionråd och ordförande i nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet. Hon har satsat på Regionen och kan frågorna och har dessutom rätt ålder. Men enligt en initierad politikerkälla anses hon omogen för ett sådant tungt uppdrag. Och hon saknar stöd i Alliansen som hon ska styra tillsammans med.

Ett annat namn som nämnts är Anders Wilander, bror till tennisspelaren Mats Wilander. På 1970–talet spelade han ishockey för HV71. Men eftersom Anders Wilander är 61 år finns det de som inte tycker att han är en långsiktig lösning.

Riksdagsledamot Mats Green sägs gärna vilja flytta hem till bygden igen om han får ett bra erbjudande. Men det som talar emot honom är att han inte har någon större erfarenhet av Regionfrågorna. Det finns de som påpekar att när Mats Green var kommunalråd i Jönköping visade han inte större intresse för Regionfrågorna.

Martin Hyttings namn har ofta återkommit när efterträdare till Håkan Jansson har nämnts.

Men han vill inte.

— Jag har ett väldigt intressant jobb som vd i friskolebranschen och jag har en egen gård. Dessutom sitter jag bland annat i regionstyrelsen och i regionfullmäktige så jag har uppdrag så det räcker, säger han.