– Det var tre olika brandhärdar från början, sa polisens presstalesperson Erik Terneborn vid 22-tiden.

En timme senare meddelade Michael Simmeborn, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping att någon spridningsrisk till Ica Maxi inte finns och att det brann på en yta av 50 gånger 30 meter.

Ungefär femtio personer från räddningstjänsten jobbade på platsen vid 23-tiden.

Polisen hade tre patruller vid området och bevakade avspärrningarna så att räddningstjänsten kan arbeta ostört.

Strax efter 23-tiden meddelade räddningstjänsten att de kommer jobba vid platsen under hela natten och en bit in på morgonen.

– Ja, vi kommer nog vara här hela natten och rätt stora delar av morgondagen också, säger Henrik Dovrén, som är räddningsledare hos räddningstjänsten i Jönköping.

Är röken giftig?

– Brandrök är ju giftig i sig och i detta fall var det blandsopor med byggavfall som börjat brinna. Men eftersom röken inte slår ner alldeles i närområdet så har den nog blandats upp ganska bra på vägen, säger han och tillägger att de nu har lyckats slå ner på de öppna lågorna, men att det fortfarande är småbränder som pyr på sina håll.

Polisen misstänker mordbrand

Vid 22.10 meddelade polisen via sin hemsida att man nu inlett en förundersökning angående mordbrand

– Det finns skäl att tro det när det börjar brinna på flera olika ställen samtidigt, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn, till Sveriges Radio Jönköping.

Annons

Vid midnatt uppgav vakthavande befäl Joel Gerdin vid polisregion Öst att man hade fått in flera uppgifter kring branden.

– Vi hör just nu en person som har intressanta uppgifter att lämna till oss, säger han till tidningen vid midnatt.

Är personen misstänkt?

– Nej inte i nuläget.

Vid en kontakt med vakthavande befäl Joel Gerdin vid 05.15 på tisdagsmorgonen uppgavs att polisen ännu inte har gripit någon misstänkt gärningsman.

– Räddningstjänsten har varit på plats under hela natten för bevakning. Vi kommer att fortsätta arbetet under tisdagen och göra ytterligare utredningar på platsen.

Ni förhörde en person med "intressanta uppgifter" på måndagsnatten. Har det givit något?

– Vi har pratat med en person som befunnit sig i anslutning till platsen vid det aktuella tillfället, men det har inte givit så mycket och vi har fortfarande ingen misstänkt.

Michael Simmeborn, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping:

–  Det var dramatiskt innan vi fick kontroll på branden. Vi kommer att vara på plats för eftersläckning under hela tisdagen med en styrka på fem man.

För ett år sedan brann det på samma plats. Den branden skedde 5 maj

LÄS MER: Storbrand vid Ica Maxi i maj 2017

LÄS MER: Se pilotens unika film förra året

LÄS MER: Så här sa JRAB om branden 2017