LÄS MER: Tidstrand: Därför bryter vi med Wålemark

Tre matcher och tre förluster. Jönköpings Södra, som spelade allsvensk fotboll i fjol, har fått en blytung start i superettan. Nu går klubben och tränaren Jörgen Wålemark skilda vägar.

Ordförande Mats Tidstrand till JP-sporten:

– Det är ett gemensamt beslut och när samsynen är så stor spelar det ingen roll att vi bara är tre matcher in i serien.

Beslutet verkställs omgående. Christer Persson, som var assisterande tränare till Wålemark, får en roll som manager. Ny huvudtränare blir Stefan Jörgensen, som lyfts upp från J-Södra 2.

– Den stora skillnaden blir att jag efter mina år som assisterande blir huvudansvarig. Jag känner Stefan sedan tidigare, han har också varit i föreningen i många år och jag tror att det kommer att bli en bra kombination för att få ihop det på ett bra sätt, säger Persson.

Kommer man märka av i spelet att det har blivit en förändring?

– Nu blir det kort med tid, men för vår del nu tror jag att det handlar om att hitta tillbaka till det vi gjort tidigare. En kärna av spelare är fortfarande kvar, sedan måste vi självklart skruva på saker och ting – vi har en ny spelartrupp med andra egenskaper än vad vi har haft tidigare. Jag tror att det kommer att synas framöver, men om det blir redan på söndag återstår att se, säger Christer Persson.

Annons

Stefan Jörgensen om sitt nya uppdrag i J-Södra:

– Christer kommer att ha ett upplägg för matcher och träning. Jag kommer vara ett bollplank och bidra med så mycket jag kan.

Vad tycker du har saknats hos J-Södra under de tre inledande matcherna?

– Stundtals har det sett bra ut men det är väl i den sista tredjedelen av planen som vi inte riktigt har kommit loss. Och när vi har åkt på mål bakåt har vi blivit lite ängsliga, säger Jörgensen.

På vilket sätt kan den här förändringen på tränarsidan leda till en förbättring?

– Framför allt handlar det väl om att få in positiv energi, att få gruppen att tro på det vi gör men också om att sätta tydliga ramar och riktlinjer till exempel i vårt anfallsspel. Vi har 27 omgångar på oss.

Hur kommer J-Södra 2 att påverkas av den här förändringen?

– Förhoppningsvis kommer det inte att påverka så mycket. Jag kommer vara med på träningarna tillsammans med Viktor Rönneklev, sedan får vi stötta upp med någon annan under matchningen på helgerna. Viktor tar hand om Tenhultsmatcherna framför allt. I U21 kommer jag fortsätta att vara med för att ha kopplingen mellan A och J-Södra 2, säger Jörgensen.

Måndagens 1-2-förlust på bortaplan mot Varberg blev Wålemarks sista match.

sa han till JP:

– Det är nu man får stå upp för det man tror på. Man får börja rannsaka sig själv, både jag och spelarna. Vad kan man göra bättre? Det måste vi fokusera på nu, för vi måste börja ta trepoängare.

Wålemark tog över efter Jimmy Thelin i december och skrev på ett kontrakt som löpte över två år, med option på ytterligare ett år.

När J-Södra tränade på torsdagsförmiddagen på Jordbrovallen gjorde man det under ledning av Persson och Jörgensen.

Ett beslut togs att endast Fredric Fendrich och Tommy Thelin (som på grund av skada inte fanns på plats på träningen) från spelartruppen skulle tala om beskedet att Wålemark lämnar klubben.

– Vi måste gå vidare. Det ingår i vår vardag. Det är fullt fokus på träningen och inför matchen mot Öster, säger mittfältaren Fredric Fendrich.

Ni måste ändå ha reagerat på något sätt?

– Det är svårt att berätta om stämningen. Men det man känner är att det alltid är tråkigt att skiljas. Men så är det i fotbollen. Ibland tar man de besluten för att klubben anser att det är det bästa.

På torsdagseftermiddagen skickade Jörgen Wålemark ett SMS till JP-sporten där han skriver:

"Jag och J-Södra ser olika på klubbens framtid och vilken typ av fotboll föreningen ska spela. Vi har därför gemensamt valt att avsluta vårt samarbete. Jag vill tacka alla spelare och ledare jag arbetat tillsammans med och önskar föreningen lycka till i framtiden."

Stefan Jörgensen, ny huvudtränare i J-Södra.
Foto: Carl Ljungquist