I veckan har de politiska vildarna från Moderaterna röstat efter egen vilja. Ola Helt, Anders Jörgensson och Carin Berggren avstod exempelvis från att rösta på Alliansens budget i tekniska nämnden respektive kommunstyrelsen.

Mandatfördelningen

Alliansens har totalt 37 mandat de politiska vildarna inräknad och de rödgröna har 36. Om t..

Mandatfördelningen

Alliansens har totalt 37 mandat de politiska vildarna inräknad och de rödgröna har 36. Om två av de fyra politiska vildarna avstår från att rösta och Sverigedemokraterna röstar på ett eget alternativ, så vinner de rödgrönas budget.

— Det är lite oroande. Men jag tänker väl att de vill förbehålla sig rätten att ta ställning till helheten i höst, säger Peter Jutterström (M) som är gruppledare för Moderaternas fullmäktigegrupp.

Annons

Vare sig Ola Helt eller Anders Jörgensson utesluter att avstå sina röster vid budgeten, vad tänker du om det?

— Om de med vett och vilja vill spela makten i oppositionens händer, då får det stå för dem, säger han.

För diskussioner

Från de rödgröna och Alliansens håll fortsätter budgetarbetet i ovisshet om vilket av förslagen som kommer vinna mest stöd.

— Vi kommer lägga fram vårt förslag med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, sedan är det upp till fullmäktige att agera, säger Ilan De Basso (S), ordförande för Socialdemokraterna i Jönköping.

— Det är klart att vi i Alliansen för diskussioner om vad som ska hända i höst. Samtidigt beror ju avhoppen inte på att de lämnat sina politiska värderingar utan på andra saker, säger Ann-Marie Nilsson (C) kommunstyrelsens ordförande