I lördags var det exakt ett år fram till valet och Moderaterna samlades i Rosenlunds herrgård för ett upptaktsmöte. Enligt Peter Jutterström finns det nu 700 medlemmar i partiet mot 800 när det har varit som mest. Moderaternas opinionssiffror i landet ligger på 15–16 procent, i kommunen enligt Jutterström ett par procentenheter mindre.

Näslund blir gruppledare

Bert–Åke Näslund blir ordförande för Moderaterna i Jönköpings kommunfullmäktige.

Vice ordf..

Näslund blir gruppledare

Bert–Åke Näslund blir ordförande för Moderaterna i Jönköpings kommunfullmäktige.

Vice ordförande blir Kent Ly.

Hans Hellström blir ny ordförande för kultur–och fritidsnämnden. Där går Magnus Berndtzon, tidigare miljöpartist, upp från att vara ersättare till att bli ordinarie ledamot. Ersättare blir Hans–Olof Görebrant.

Det ska bli mer och det ska bli bättre, men Peter Jutterström säger att han ändå har satt ett försiktigt mål.

— Målet är att vi behåller 17 mandat efter nästa val. Just nu har vi bara 13 eftersom fyra av våra tidigare medlemmar är politiska vildar.

Allianssamarbetet har fått sina skador under perioden medger Peter Jutterström. När Moderaterna i en första omgång gick samman för en arena på Jordbrovallen tillsammans med det rödgröna blocket knakade det ordentligt och stöket i tekniska nämnden har frestat på.

Hur då stökigt?

— Där har man inte talat samma språk, säger Peter Jutterström som varit runt i nämnderna för att reparera skadorna som uppstått i allianssamarbetet.

Finns det några problem kvar sedan tidigare som ni inte har rett ut?

Annons

— Jag bedömer det inte så. Nu vill vi vinna väljarnas förtroende igen, det ser inte kul ut i Jönköping med de låga siffrorna, säger Peter Jutterström. Bland annat ske det ske genom en kick–off där ledamöterna ska få gå igenom hur man får ett bättre förhållningssätt till varandra.

Får ni stöd utifrån?

— Ja, både från vårt länsförbund och riksorganisationen, säger Peter Jutterström.

Peter Jutterström är kritisk mot att han som kommunalråd har fått en ny sekreterare. Hans företrädare Carin Berggrens sekreterare har fått en ny tjänst hos det rödgröna blocket.

— Jag invänder mot att man gör så mitt i en mandatperiod. Det rödgröna blocket har förstås glädje av att få en sekreterare som varit med på alliansens möten och vet mycket om dem, säger Peter Jutterström. Han tänker gå med frågan till parlamentariska kommittéen.

Frågan om Jönköping ska ha tjänstemän som sekreterare eller politiska sekretare är redan en fråga inom den parlamentariska kommittéen och det ska presenteras ett förslag för kommunfullmäktige i juni nästa år.

I flera kommuner i landet har man politiska sekreterare men i nästan trettio år har Jönköping valt att ha sekreterare som är tjänstemän med vanliga kommunala anställningar. Och som sådan byter man arbetsuppgifter då och då.

— Både Carin Berggrens tidigare sekreterare och min nya är båda duktiga och bra. Det här handlar inte om dem utan om att man byter mitt under en mandatperiod, säger Peter Jutterström.

LÄS MER: Avhoppade Moderater startar nytt parti

LÄS MER: Jag förstår varför det är krig i partiet

LÄS MER: Lämnar krisande parti för HV71