Han kommer att ta över när Carin Berggren kliver av sitt uppdrag i augusti. Det bestämdes när Moderaterna hade ett möte på måndagskvällen.

— Vi hade sex bra kandidater och vi hade en omröstning och vi landade på Peter för att han är politiskt kunnig och erfaren. Han är ett bra val utan att förringa de andra kandidaterna, säger vice gruppledare Bert-Åke Näslund.

Moderaterna har haft en stormig period bakom sig och nu blir det alltså Peter Jutterström som ska ta dem ur stormen. Bland annat har sittande kommunalråd Carin Berggren upprättat en polisanmälan om förtal.

— Vi ska hjälpas åt allihopa. Det blir han som blir kommunalråd och har därmed den högsta befattning, han får bli kapten för skutan, säger Bert-Åke Näslund.

Carin Berggren uppgav för JP under måndagen att hon kommer att lämna in sin avskedsansökan under onsdagen.

Annons

— Det är mer än den information som jag har. Lämnar hon in den så kan vi samtidigt föreslå Jutterström som nytt kommunalråd i fullmäktige. Det finns ingen farhåga kring Jutterström, det är bara att Carin verkligen lämnar in sin begäran om entledigande, säger Näslund.

Peter Jutterström säger till JP att han är ödmjuk inför uppdraget men också att det är en prekär situation.

— Det kommer krävas mycket av mig och partiet för att vi ska gå från kaos till ordning. Det är en jätteutmaning, det blir väldigt lite smekmånad. Här måste man in direkt och jobba, säger Peter Jutterström.

Hur ser du på att ta dig an det här uppdraget efter en sådan här stormig period?

— Det är inget enmansjobb, det här handlar om att de som är kvar i partiet knyter nävarna och jobbar.

Peter Jutterström har som ordförande i kultur- och fritidsnämnden bland annat varit drivande i att Jönköping ska bli Europas kulturhuvudstad. En fråga där sittande kommunalråd inte var särskilt positivt inställd till.

— Det finns flera frågor som jag vill jobba för men det är något jag först vill landa med min grupp och landa med Alliansen. Jag tror att det finns ett viktigt reparationsarbete där det funnits en del missnöje, säger Peter Jutterström.