Från en industrilokal i Hammarby Sjöstad till Kulturhuset Spira i Jönköping – på onsdagen gick startskottet för den nationella kaffefestivalen Sweden coffee fest. Det är första gången som Sveriges främsta kaffekonstnärer samlas utanför Stockholm för att göra upp i olika klasser. Och redan några timmar in i arrangemanget var initiativtagaren Ingo Deters på Gårdsrosteriet i Gisebo, som tillsammans med Destination Jönköping står som arrangör, mer än nöjd.

— Mina förväntningar är redan uppfyllda. Allt känns superbra. Vi har 42 deltagare i olika klasser. Mitt mål var 50, men det spelar ingen roll – det gör vi nästa år, säger han.

Tränat i tre månader

Under onsdagseftermiddagen var det kval i att brygga kaffe. På scenen stod bland annat Filip Odeholm, barista på da Matteo i Göteborg, inför en sammanbiten internationell jury. När han berättat allt om sitt kaffe, det som kommer från regionen Huila i Colombia och som valts ut personligen av kaféets rosterichef, och dess söta, juiceiga, bäriga smak var det dags för de tre jurymedlemmarna att smaka. Ju mer Filip Odeholms beskrivning av hur kaffet ska smaka stämmer överens med hur det faktiskt smakar, desto högre blir poängen.

Annons

— Det är som att hålla en lång monolog, de får nicka som tecken på att de hör mig men de får inte svara. De måste vara superkoncentrerade, säger Filip Odeholm om juryn.

Han har jobbat på da Matteo i tre år och det är också tredje gången han ställer upp i kaffemästerskapen.

— Första året gick det egentligen jättebra, men jag serverade för liten mängd kaffe i en av kopparna och förlorade därför en tredjedel av poängen. Och förra året var jag inte tillräckligt förberedd.

Inför årets tävling däremot började han träna redan innan jul. Nu är han trött på att höra sig själv mala, inte minst efter att ha analyserat de inspelningar han gjort av sina egna provframträdanden.

Men han har en skön känsla i magen.

— I kväll får man veta om man gått vidare från kvalet. I så fall blir det final på fredag, säger han.

Under kommande dagar avgörs också vem som gör den snyggaste latten, vem som är den bästa baristan, vem som rostar bönor bäst och vem som är bäst på kaffeprovning. Kvällarna avslutas med ”After coffee” - i kväll på Bryggan där den inofficiella Jönköping Latte Art, där vem som helst får vara med och tävla, avgörs under mer avslappnade former.