Det fanns ett lustigt rör på lekplatsen bakom farmor och farfars hus. Röret var böjt och stack upp ur marken. Farfar berättade att under marken fanns ett skyddsrum, och att röret såg till att det kom luft till det underjordiska rummet. Att det skulle användas i skarpt läge kändes helt otänkbart — krig var ju sådant som hände "förr i tiden".

För farfar lär skyddsrummet ha haft en annan innebörd. Under andra världskriget gjorde han lumpen flera år inom flottan. Uniformen var tjusig och fick många flickor att titta en extra gång, men självklart hade han bara ögon för farmor som väntade på krigets slut och sin blivande man. Att gifta sig under kriget var det inte tal om.

Sverige höll ju sin så kallade neutrala linje, men oroligheterna strax utanför landets gränser påverkade i allra högsta grad människors liv. Den beredskap som för vanliga svenskar under många decennier var en självklarhet är sedan länge ett avslutat kapitel.

Men de senaste åren har något hänt. En ny vaksamhet har motat bort lite av den sorglöshet som präglat tiden efter världskrig och kallt krig. Det tydligaste exemplet började smygande, med att Rysslands president Vladimir Putin, som så många andra blivande diktatorer inledningsvis verkade demokratiskt och frihetligt sinnad, för att sedan gradvis utöka sin makt på bekostnad av folkets frihet. Samtidigt ökade motsättningarna till väst. Fenomenet förtvinande demokratier har lyckligtvis börjat uppmärksammats. Tidigare i år gav forskarna Daniel Ziblatt och Steven Levitsky ut boken ”How Democracies Die”, som visar hur demokratier i dag sällan störtas genom statskupper, utan i stället gradvis krymper. Vi ser det även i länder som Turkiet, Polen och USA.

Annons

Det här betyder naturligtvis inte att det blir väpnade konflikter i morgon, eller ens nästa år. Men utvecklingen mot mer instabilitet är tydlig. I det läget är det både logiskt och välkommet att svenska staten uppmärksammar invånarna på vikten av att vara förberedd på allt från naturkatastrofer till it-attacker och militära konflikter.

Relaterat: Så skyddar du dig vid krig och andra kriser

Under nuvarande Krisberedskapsveckan har alla hushåll i Sverige — 4,8 miljoner — fått en broschyr i brevlådan. Det är första gången sedan 1961 som den ges ut. Titeln ”Om krisen eller kriget kommer” kan vid första anblicken uppfattas som väl dramatisk. Läsaren får veta hur vi ska agera om vi plötsligt förlorar självklarheter som el, vatten, mobilnät, läkemedel och kommunikationer.

Ämnet har i dagarna diskuterats flitigt. Bland annat efterfrågade programledaren Louise Epstein i P1-programmet ”Nordegren och Epstein” färdiga kit så att konsumenten själv ska slippa plocka ihop överlevnadslådor med proviant, vatten och möjligheter att värma sig, laga mat och lyssna på viktiga radiosändningar.

Sådana kit finns redan. Förra året, under den första nationella beredskapsveckan, kom jag i kontakt med en entreprenör som låg i startgroparna till vad som beskrevs som ett beredskapspaket för medelsvenssons i kris. En googling i dag ger många träffar på området. Marknadsekonomin tenderar att ge oss det vi efterfrågar.

Det är uppenbart att produkterna är seriöst framtagna, fast ibland med en uppfriskande humoristisk namnsättning. Vad sägs om ett postapokalyptiskt paket som lovar att hålla dig vid liv om du så är den sista människan kvar på jorden? Uppenbarligen lockar både innehåll och förmågan att ha glimten i ögat.

Humor kan vara ett effektivt sätt att närma sig det svåra. Och det rör sig inte om några lättsamma frågor.

En och annan lär tänka att nu ska vi väl ändå inte överdriva?

Överdriva ska vi inte, men inte heller vara naiva. Broschyren är viktig av främst två anledningar. För det första sätter den fokus på allas skyldighet att se till att vi klarar några dygn utan hjälp av myndigheter. För det andra sätter den försvaret på dagordningen. Frågan fick ett litet uppsving i början av året i samband med den årliga konferensen Folk och försvar, där den mest uppmärksammade frågan var Försvarsberedningens nya formulering om att ett väpnat militärt angrepp mot Sverige inte längre kan uteslutas. Därefter har den politiska agendan dominerats mer av migration samt brott och straff, förutom när Gotlands regemente P 18 för ett par veckor sedan återinvigdes.

Veckans fokus på försvar och beredskap är välbehövlig. Ännu bättre vore det om uppmärksamheten ledde till att Nato-frågan på allvar började diskuteras.

I väntan på en nationell diskussion kan vi börja med att se oss om i vårt närområde. Jönköping har 846 skyddsrum. Vet du var ditt närmaste ligger?