Birgitta Rasmusson finns representerad i många svenska hem. Dels som en av huvudpersonerna bakom klassikern Sju sorters kakor, och dels som domare i TV4:s omåttligt populära program Hela Sverige bakar.

Hon har en lång karriär bakom sig inom livsmedelsbranschen. Hon började på ICA provkök redan på 1980-talet och avancerade så småningom till provkökschef. Parallellt med det har hon varit redaktör och skribent för bak- och kokböcker.

Vid två tillfällen onsdagen den 4 december ska hon föreläsa om kafferepets historia och vara värdinna för ett kafferep med sju sorters kakor.

Traditionen kring kafferep är unik för Sverige och går tillbaka till 1700-talet. Den har ebbat ut med tiden, men Birgitta Rasmusson är en flitig ambassadör för det klassiska kafferepet. Enligt henne ska kaffet serveras i kaffekoppar med fat - inte i muggar. Fler viktiga detaljer kommer hon ta upp när hon under sitt Grännabesök, som Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar i sina lokaler.