Han är vattenexpert på länsstyrelsen och förklarar att den lokala Vättersnön inte är snöflingor utan iskristaller. Vätterns egen snökanon går igång när det är öppet vatten, många minusgrader och riktigt kraftiga vindar.

— Eftersom vattnet är varmare när det möter den kalla luften bildas det ånga som i sin tur kan Vättersnö vid kraftiga vindar. Var Vättersnön hamnar beror på i vilken riktning vindarna blåser, säger Måns Lindell.

Att Vättersnön kan ställa till det rejält vet brandingenjör Fredric Jonsson på räddningstjänsten.

Annons

— Det kan bli riktigt mycket snö lokalt, oftast är det Habo, Mullsjö som får det, det handlar om vilken vind det är. För ett par år sedan kom det snö från Bankeryd mot Axamo men ingenting någon annanstans. Ibland kan det blåsa in lokal Vättersnö över E4 så den kan ställa till med en hel del.

Fredric Jonsson tittar på SMHI:s radarbilder. Torsdag klockan tio fanns det inget smalt band med Vättersnö på radarkartan.

— Men det ser ut som om det är lite Vättersnö och en rejäl smocka från Östersjön som kommer, säger Fredric Jonsson.

Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, tycker att läget framöver är lite svårbedömt. Inte heller hon ser något band med Vättersnö på radarkartan.

— Det blåser nordostlig vind på Vättern idag och det kan bli lite flingor mot Jönköping. Men det måste blåsa kraftigare för att det ska bli några mängder. De kalla vindarna måste färdas långt över det varma vattnet för att det ska bildas mycket snö och blåser det bara ostliga vindar blir sträckan för kort, säger Sandra Andersson.

För 15 år sedan snöade det så mycket i Gävle att det blev en stor riksnyhet. Det var Östersjöns lokala snökanon som hade producerat all den snö som förlamade hela samhället i flera dagar.