Fotbollsspelaren greps av två polismän den 24 maj i år i Jönköping efter att ha uppträtt berusad och stökig på en hamburgerrestaurang. Både under färden till polishuset och på polishuset ska han ha uttryckt sig kränkande mot särskilt en av polismännen.

Fotbollsspelaren ska bland annat vid upprepade tillfällen ha kallat polismannen för ”jävla neger” och liknande samt hånat polisens ursprung. Det bekräftas också av flera andra anställda på polishuset.

Hotade polisen

Polismannen ska även ha hotats med: ”om jag möter dig någon gång utan din uniform skall jag klippa dig", enligt förundersökningen.

Fotbollsspelaren åtalas nu för förolämpning och hot mot tjänsteman. Med tanke på de många kränkningarna som anspelade på den ene polismannens hudfärg kan det inträffade räknas som ett hatbrott, enligt kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson.

Hatbrott är ingen egen brottsrubricering, men ses som ett allvarligare motiv bakom brottet och kan ge en straffskärpning.

Vad kan det bli för påföljd?

– När det gäller hot mot tjänsteman finns fängelse i straffskalan. Förolämpning är ett bötesbrott, säger Carl-Gunnar Fridolfsson.

Betala skadestånd

Han yrkar också att fotbollsspelaren ska betala ett skadestånd på 15 000 kronor till den drabbade polismannen.

Fotbollspelaren har tidigare sagt i media att han djupt ångrar det som har skett. Dagen efter det inträffade sökte han upp de två polismännen som grep honom för att be om ursäkt för natten innan.