Har du bilder från vattenkaoset?
Tipsa

Strax före klockan 15 öste regnet över Jönköping i kombination med åskmuller och blixtar. Till följd av det smattrande och massiva regnandet tog källare främst på och kring Bymarken in flera liter med vatten.

Även vägar och foajéer av olika slag fylldes med vatten i samband med skyfallet.

– Vi är på plats och pumpar ut vattnet. Därefter ställer vi i ett akut läge in luftavfuktare till dess att husägarnas försäkringsbolag tar över, sa Michael Simmeborn, inre befäl hos räddningstjänsten i en tidig kontakt om läget vid en bostad på Bymarken.

Annons

– Hittills har vi varit på fem översvämningslarm i Jönköping. Förhoppningsvis har regnet blåst förbi stan nu, säger inre befälet Robert Roslund vid 17-tiden.

Som husägare och privatperson finns det, enligt räddningstjänsten, inte mycket man kan göra när regn forsar över tomten.

– Men man kan se till att hålla rent i källaren och trappen från löv och annan smuts. Sådant kan annars lätt fastna i golvbrunnen och i sin tur skapa ett stopp, säger Michael Simmeborn hos räddningstjänsten.

Från strax före klockan 15 och fram till omkring 17 på onsdagen inkom alltså flera larm relaterade till regnvädret.

På Slottsgatan fick en kontorslokal in omkring en decimeter vatten som täckte stora delar av golvet och vid Juneporten ska även en källare vattenfyllts. På Väster ska också vissa vägavsnitt täckts med mycket vatten.

– Det har varit stora vattensamlingar på vissa ställen, säger Robert Roslund hos räddningstjänsten.