— Det är ärofyllt att få leda detta viktiga arrangemang i Jönköping. Jag har deltagit vid flera tillfällen i många andra städer, det är roligt att det nu blir på hemmaplan, säger hon.

Dona Hariri

Dona Hariri var tre år när familjen kom till Sverige efter att ha flytt från Irak.

Hon växte up..

Dona Hariri

Dona Hariri var tre år när familjen kom till Sverige efter att ha flytt från Irak.

Hon växte upp på Österängen och kände tidigt ett starkt socialt engagemang.

Efter utbildningen till jurist har hon profilerat sig för mänskiga rättigheter.

Hon har utsetts till Årets eldsjäl av Individuell Människohjälp för att hon startade organisationen "Jurister på Stockholms Central" där mängder av nyanlända fick information om rättigheter och skyldigheter i Sverige.

Under Österängsdagarna tog hon emot priset Årets prestation då hon ses som en stor förebild för barn och ungdomar.

För Utbildningsradion har hon i flera tv-program förklarat juridik för ungdomar.

Arrangemanget ses som Nordens främsta arena för inspiration, debatt, kompetensutveckling och nätverkande kring mänskliga rättigheter.

— Det är fantastiska dagar för att utbyta erfarenheter och tankar, man kompetensutvecklas och får verkligen med sig något konkret hem.

Stärker varandra

Annons

MR-dagarna vänder sig särskilt till myndigheter, kommuner, politiker, forskare, ideella organisationer och till alla som vill lära sig mer om mänskliga rättigheter.

— Det här är en tid när vi behöver varandra mer än någonsin i vårt arbete och i kampen. Vi ser både i världen och i Sverige hur populism, rasism och extremism tilltar. Kvinnor fortsätter att uteslutas från beslut och i fredsprocesser, hbtq-personer får det allt svårare och människor placeras i fack utifrån sin religion.

Hyllar andra

Som konferencier kommer Dona Hariri att hylla de medverkande för deras engagemang och kamp.

— Det är en hård tid och frågorna som många har jobbat med så länge är komplexa och svåra. Vi behöver varandras styrka för att ta oss framåt.

Hon hoppas att många Jönköpingsbor ska bli inspirerade till att ta reda på mer och tipsar om att arrangemanget under lördagen är öppet och gratis för alla.

MR-dagarna pågår 9-11 november och evenemanget brukar locka mellan 3000 och 5000 besökare till seminarier, samtal, debatter och utställningar. Syftet är att öka kunskapen, fördjupa och bredda det offentliga samtalet och utveckla samarbetet mellan frivilligorganisationer och myndigheter.