Vintage fortsätter prägla bröllopsklänningarna. Samtidigt inspirerar exempelvis prinsessan Sofias stilrena spetsdröm med långa ärmar på bröllopet förra sommaren många brudar.

Tips: Så hittar du rätt

Inge Heimensens tio bästa tips till dig som letar brudklänning.

1. Budget: Budgetera inna..

Tips: Så hittar du rätt

Inge Heimensens tio bästa tips till dig som letar brudklänning.

1. Budget: Budgetera innan för hur mycket du kan/vill lägga på din brudklänning. Var realistisk med priset och dina förväntningar.

2. Kroppsform: Förstå din kroppsform. Alla är unika och alla kan få en timglasfigur med kläder i rätt passform.

3. Var öppen: Var öppen för andra klänningar än vad du tänkte från början. Nio av tio brudar går från butiken med något annat än de tänkt, säger Inge.

4. Första kärleken: Det är helt okej att älska första klänningen du provar. Alla behöver inte prova klänning efter klänning för att hitta rätt.

5. Totalbilden: Se totalbilden på bröllopsdagen. Tänk på blommor, hår, accessoarer men även klädsel på brudgum och kyrka/lokal.

6. Sluta shoppa: Sluta shoppa när du väl har hittat din drömklänning. Släpp det och njut av de andra förberedelserna.

7. Intuition: Lyssna på din intuition. Många velar fram och tillbaka men djupt inne vet du vad du vill. Det är det som är viktigast.

8. Publik: Det är alltid trevligt med smakråd, men ta inte med för många. Alla har olika åsikter, det kan bli svårt för dig att koncentrera dig på din egen smak.

9. Prova utan barn: En provning tar tid. Barn har svårt att sitta still så länge, detta leder ofta till stress för både barn och brud.

10. Njut: Sist men inte minst, njut, ha kul och följ din egen smak. Det finns inga regler och inga måsten.

— Tidigare såg vi väldigt mycket axelbandslösa klänningar, nu är det populärt med allt från tunna axelband till långa ärmar. Dessutom börjar många designers jobba mer med att skapa klänningar som man kan designa om under dagen, säger Inge Heimensen.

— Ett exempel på det är lösa jackor som man kan ha över klänningen. De knäpps i ryggen – så det syns inte att det är en jacka – och är lätta att ta av till kvällens fest.

Inge har drivit Dreamwear i Ljungby i tre år. Butiken, som sedan i oktober i fjol också är återförsäljare av svenska Lars Wallins brudklänningar, besöks av blivande brudar från hela södra Sverige.

Spetstatueringar på ryggen

Annons

I kyrkan är ryggen det som syns mest för gästerna, varför vackert urringade eller dekorerade bakstycken gärna är i fokus. Exempelvis kan spets som sytts på hudfärgat tyg skapa romantiska mönster, Inge Heimensen liknar det vid spetstatueringar.

Figurnära klänningar och inslag av färg har funnits på kontinenten i några år, nu blir det allt vanligare även i Skandinavien.

Men trender är trots allt underordnat personlighet och brudens smak på den stora dagen.

— Känner du dig snygg på bröllopsdagen så minns du dagen med glädje. Strunta i att lyssna för mycket på vad andra eller trender, säger Inge.

— Och oavsett trender, "cupcake-klänningarna" med stora kjolar kommer nog alltid att finnas kvar. Många drömmer om ett typiskt prinsessbröllop och de vill gärna ha sådana klänningar. Och det finns modeller med stora, vida kjolar som samtidigt är stilrena.

Matcha skjorta med klänning

För brudgummen har marinblått varit en populär färg de senaste åren, både i kostym och smoking. Nu vinner ljusa nyanser, mer brun- och beige-aktiga toner, samt ljusblått mark.

Tänk på att matcha brudgummens färg på skjortan med färgen på brudens klänning. Allt fler brudklänningar är elfenbensvita, också kallat ivory, då blir det snyggast om skjortan har samma nyans. Har bruden en kritvit klänning på passar det bäst med kritvit skjorta, tipsar Inge Heimensen.