— Det är en jäkla situation nu, jag skulle vilja hålla på med det jag vill göra, men det här tar så mycket tid och kraft, säger Björn Forsell.

Det är onekligen en riktig röra inom Sverigedemokraterna inför distriktsårsmötet som ska hållas i slutet av mars. Orsaken är situationen som uppstått kring Monica Evertson från Sävsjö, om hon ska uteslutas från partiet eller om hon får vara kvar. Sverigedemokraterna på riksnivå har uppmanat henne att lämna partiet sedan hon publicerat rasistiska inlägg samt en bild där en man poserade med en "Camp Auschwitz"-flagga på Facebook. Monica Evertson har vägrat att avgå och partistyrelsen ska besluta i frågan den 24 april.

Kritik mot valberedning

Men redan i slutet av mars har SD i Jönköpings län sitt årsmöte och valberedningen här har nominerat Monica Evertson till omval. Att partiet lokalt väljer att nominera en så ifrågasatt person kritiseras också från centralt håll, genom Henrik Gustafsson som är informationsansvarig för Sverigedemokraterna.

Olle Moln-Teike från Habo-Mullsjö ingår i distriktets valberedning:

— Hon är medlem i partiet än så länge. Vi har diskuterat alla kandidater och vad de kan bidra med. Så länge hon är kvar är hon medlem, om hon avsätts av partistyrelsen får hon avsäga sig alla uppdrag.

"Interna frågor"

Annons

Valberedningen fattade ett majoritetsbeslut, enligt Olle Moln-Teike. Men han vill inte redogöra för hur många som var emot och om någon reserverade sig mot nomineringen.

— Det är interna frågor. Vi vill ha spridning över länet och från mindre orter kan det vara svårt att få fram kandidater.

Agerar inte

Distriktsordförande Björn Forsell står fast vid sin tidigare kritik av Monica Evertsons agerande och säger att man inte ska blanda ihop sig med nazister. Men han tänker inte agera eller ifrågasätta valberedningens nominering.

— Årsmötet avgör vilka som ska sitta i styrelsen och det är inte min uppgift att utesluta folk. Det kan bli så att det blir omröstning om någon protesterar.

Som ordförande har du ett ansvar för hela distriktet och nomineringen kan tolkas som att det är okej med rasistiska uttalanden och nazistiska kopplingar, även om du personligen ogillar detta. Vad tänker du om det?

— Det bästa sättet att lösa detta vore att hon avsäger sig kandidaturen själv.

JP har försökt nå Monica Evertson för kommentar.