Simon Karlsson Adjei hade ett riktigt starkt 2018. Han vann skytteligan i överlägsen stil i division 2 östra Götaland och var med och spelade upp Assyriska IK till division 1.

Det pratades om att han skulle provträna med superettanklubben J-Södra, men något spel där kommer det inte att bli. Inte i Assyriska heller.

Karlsson Adjei, som blev framröstad som årets herrspelare på Jönköpings Fotbollsgala i november, kommer nämligen att flytta till Kanada för spel i den nystartade ligan Canadian Premier League.

Det är York9 FC som på sin webbplats meddelar att 25-åringen är klar.

– Att göra 30 mål i vilken liga som helst är en prestation. När vi började prata med honom trodde vi att vi skulle få tampas med några superettanklubbar. Så vi åkte till Sverige, mötte honom och berättade om vår plan och vår vision. Efter det har han sagt att han vill till Kanada, säger York9-coachen Jimmy Brennan i en kommentar på klubbens hemsida.

Annons

Simon Karlsson Adjei har tidigare spelat i Kanada. 2016 lämnade han Husqvarna FF för spel i Aurora FC i League1 Ontario, där Jimmy Brennan då var coach. Nu återförenas duon i York9 FC, en klubb som har sin bas i York-regionen i Kanadas mest befolkade provins Ontario.

– Det här ska bli kul, jag är väldigt förväntansfull. Det ska bli kul att spela i Canadian Premier League, att få vara med från början, bygga upp någonting och skapa sig ett namn direkt. Dessutom kommer jag att ha min gamle tränare Jimmy Brennan som jag hade en god relation med förra gången jag var i Kanada, säger Simon Karlsson Adjei till JP-sporten.

Vad är det du tycker om med Kanada?

– Jag kommer att bo i Toronto och det är en otroligt häftig stad. Fotbollsmässigt är ju inte Kanada så känt, men det jag gillar med spelarna där är att de har en sådan otrolig vilja att lära sig och utvecklas.

Vad vet du om din nya klubb?

– Inte alltför mycket. Men jag tror på den här möjligheten, tror på Jimmy Brennan och tvivlar inte på något. Klubben har gett mig tillräckligt med verktyg för att det ska gå så bra som möjligt. Det är bara att köra, säger Simon Karlsson Adjei, som meddelar att han har skrivit på ett tvåårskontrakt med York9 FC och att han räknar med att flyga till Kanada i februari.

Simon Karlsson Adjei är tydlig med att han kommer att sakna Assyriska.

– Jag kände när jag skulle ringa Rubel (sportchefen Shamoun), de andra i styrelsen och ”Tegan” (tränaren Andreas Tegström) att det tog emot – jag visste inte hur jag skulle börja. Jag hade gärna spelat för Assyriska 2019 också, jag har trivts hur bra som helst. Men att dra över till Kanada nu känns perfekt för mig.

Enligt den kanadensiska klubben var klubbar i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Albanien och Kambodja ute efter den vasse målskyttens signatur.

Något som Assyriskas sportchef Rubel Shamoun inte kan bekräfta till fullo.

– Det enda jag vet är att det varit intresse från klubbar i Sverige och Albanien.

– Det är det som är skillnaden, här i Sverige vill alla att han ska provspela först. Det är ingen som sagt att de vill ha honom direkt. I Kanada har de jagat honom i ett halvår, likadant i Albaniens högstaliga, säger Shamoun.

Är ni nöjda med budet ni fick av York9 FC?

– Jag kan inte svara på det tyvärr. Helt ärligt är det inte det viktigaste för oss. Det viktigaste är att Simon är glad och nöjd och att han i framtiden ska veta att han kan komma tillbaka när han vill.

– Vi är väldigt glada för Simons skull. Han gjorde en väldigt bra prestation i Assyriska och det har varit många som varit intresserade. Men han har själv fått bestämma vart han ska gå och nu önskar vi honom lycka till.

Inom kort kommer Assyriska hålla en presskonferens där klubben ska presentera nya spelare. Enligt Rubel Shamoun kommer det dock inte handla om Simon Karlsson Adjeis ersättare. Klubben har ännu inte bestämt sig för vem som ska fylla hålet efter skyttekungen.

Fakta: Canadian Premier League

En nystartad kanadensisk högstaliga, som kommer att ha sin premiärsäsong 2019. Sju lag komm..

Fakta: Canadian Premier League

En nystartad kanadensisk högstaliga, som kommer att ha sin premiärsäsong 2019. Sju lag kommer att vara med i premiärsäsongen, Cavalry FC, FC Edmonton, Forge FC, HFX Wanderers FC, Pacific FC, Valour FC och York9 FC. Fler lag förväntas ta plats till säsongen 2020.

Källa: Wikipedia.