Djurgårdens tidigare tränare Pelle Olsson och Stefan Karlsson kom till klubben samtidigt. Det blev direkt en succé för högerbacken från Växjö. Under 2014 svarade han för nio assist på 30 matcher. Säsongen efteråt blev det mest bänken för Karlsson.

— Ja du, jag vet faktiskt inte riktigt vad som hände. Jag kom trea i assistligan och det gick bra för mig tyckte jag, men sedan tyckte väl han (Pelle Olsson) att det blev bättre med någon annan på den kanten. Det höll jag väl inte riktigt med om, säger Stefan Karlsson.

Efter drygt en och en halv säsong med sporadiska inhopp lämnade Karlsson Stockholmsklubben för nykomlingen Östersund. Ett stort steg - framförallt fotbollsmässigt.

— Det är stor skillnad på Östersunds fotboll och Djurgårdens fotboll. Ärligt talat var jag så jäkla trött på den fotbollen vi spelade i Djurgården och som jag hade spelat även i Öster.

Hur menar du?

— I Djurgården spelade vi den fotbollen man var van vid. Rakare linjer och där nästan varje situation är uttänkt hur du ska agera. När jag kom till Östersund spelade vi den fotbollen som jag gillar och som jag gillar att titta på. Du får tänka mer och lösa problem, det blir lite friare. Där hittade jag glädjen i fotbollen igen.

Inför kommande säsong hade Karlsson ett par klubbar att välja på. Två allsvenska klubbar tackade han nej till ganska fort. I slutändan stod valet mellan att antingen stanna i Östersund eller att tacka ja till erbjudandet som J-Södra hade kommit med. Valet föll på det senare alternativet.

J-Södras sätt att spela var en stor bidragande orsak till det och på presskonferensen där Karlsson presenterades som J-Södraspelare berömde han sin tidigare tränare Graham Potter och sin nye tränare Jimmy Thelin

- Som jag ser det finns det två intressanta tränare i allsvenskan, det är Jimmy Thelin och Graham Potter i Östersund, sa Karlsson då.

Nu utvecklar han sitt resonemang och ger en känga till övriga fotbollssverige.

- Jag anser att Sverige inte kommer någonstans i sin fotboll. Det är samma tränare år ut och år in som spelar samma fotboll varje år. De går samma utbildningar och de går utbildningarna tillsammans. Det finns några som försöker tänka lite nytt, men ramarna är samma. Jimmy och Graham tänker utanför boxen. De tittar mer utomlands, kollar på varför de stora tränarna lyckas, hur de använder ytorna på planen och så vidare. Det är ett helt annat tänk än hur 80-90 procent av övriga tränare i Sverige tänker.

Varför tror du att det är så?

- Man är ju en vanemänniska. Både som fotbollspelare och människa. Man gillar det man alltid har gjort och man går ogärna utanför boxen. Jag tror att VM-bronset 94 förstörde lite också. Det är kanske det största som hänt inom svensk fotboll och då går man tillbaka och kollar vad vi gjorde bra då. Men i Östersund och i J-Södra pushas vi att tänka utanför boxen. Jimmy uppmanar oss att ta obekväma löpningar och öppna för varandra. Det skapar kreativitet och allting. Det är så som fotboll ska vara.