Paul Kobylarz, som amerikanen heter, kom via en organisation som heter Hockey Ministries international. Målsättningen med Sverigeresan var från början att han skulle berätta om sin kristna tro.

På omvägar kom han att hamna i Skillingaryd och SIS. Därifrån togs kontakt med Pingstkyrkan, som behövde en ungdomsledare.

Samarbetet mellan SIS, Pingstkyrkan och Kobylarz kom att bli mycket fruktsamt. Hockey ministries undrade 1994 om man var intresserade av att ordna ett hockeyläger för ungdomar. Resten är historia, som det brukar heta.

Lägret som från början var tänkt att pågå några år är nu inne på sin 24:e säsong. Tusentals ungdomar och ledare har tillbringat en knapp vecka, eller mer, i Skillingaryd. Markus Näslund, Mattias Tedenby och Leif Boork är några exempel.

Till årets läger har man fått klart med bland andra NHL-spelaren Bill Butters, målvaktscoachen Bruce Smith och ”Årets coach 2014/2015”, Per Hånberg.

Annons

— Jag är lägerchef och ser till så att allt fungerar med ledarna. Men vi är en hel arbetsgrupp som jobbar med lägret, där alla ansvarar för sina respektive områden; hockeyn, fritidsaktiviteter, berättar Kenneth Skoogh som varit med från Pingstkyrkans sida.

Deltagarna står alltså inte på isen 24 timmar om dygnet. Golf, bågskytte, fysisk träning i Skillingaryds arena är exempel på andra aktiviteter.

Läs mer: TV: Hockey med eftertanke

På lägret finns 75–80 platser, där deltagarna först delas upp i tre åldersgrupper. Därefter sker ytterligare en uppdelning i grupper om 5–7 ungdomar, med varsin ledare som är med dygnet runt. Totalt är ett 25-tal ledare engagerade. En handfull bor i Skillingaryd, en del är föräldrar till deltagarna.

Boendet ordnas – fortfarande – på Skillingaryds läger och deltagare och ledare äter på ”officersmässen”.

— Tidigare åt de i militärmatsalen, men vi lyckades halvera priset genom att få maten via catering. Mellanskillnaden går nu istället till dem som hjälper till att servera, berättar Kenth Skoogh.

Det låter som om du har allt under kontroll, vad kan hända?

— Allt, i fjol hade militären aktiviteter just den veckan och det blev inte klart med boendet förrän någon vecka innan. Ett annat år lade Movallas kylanläggning av så att en förmiddagsträning blev inställd.

Säger Kenneth Skoogh, med ett leende på läpparna.

Läs mer: Movallas mångåriga hockeyskola i fara

Fotnot: Paul Kobylarz återvände 2008 till USA efter 20 år i Sverige, gifte sig och ansvarar i dag för en stor församling i Indianapolis.